«НАШ ПРІОРИТЕТ — САДИТИ, А НЕ ВИРУБУВАТИ!»

17 вересня 2019р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Щорічно в Україні у третю неділю вересня відзначають День працівників лісу. З цієїнагоди ми завітали у Комарнівське лісництво. Воно входить до складу державного підприємства «Самбірське лісове господарство» та розташоване на території Городоцького і Миколаївського районів.

Загальновідомо, що ліс — наше найбільше природне багатство, яке відіграє важливе значення для економіки держави, а невтомна праця лісників дозволяє зберегти та раціонально використовувати усі наші запаси.

Самбірський держлісгосп заснований у 1944 році на базі приватних лісів та лісів сільських общин. Площа розсадників разом із лісом Комарнівського лісництва сягає 588 га, з яких 21 га — це розсадники комплексних насіннєвих плантацій, 1,5 га — посівне відділення, а 440 м2 — теплиці та короби.

Помічник лісника Володимир Совтис розповів нам, що посадку саджанців стараються зробити, якщо це осінь, то вже як опало листя, не тече сік з дерев, та до перших приморозків, а весною — поки листочки не опадуть. 
За словами лісників Комарнівського лісництва, впродовж березня та квітня 2019 року вони посадили саджанці дерев на території 12 га. Найбільше садять саджанці дуба звичайного, модрини європейської, ялини звичайної, вільхи чорної, а рідше — клен, липу, декоративні дерева та інші. «Саджанці вирощуємо самі у теплицях, коробах, розсадниках. Вирощених саджанців нам вистачає, можемо ще комусь продати, але зараз попиту немає», — зазначив Андрій Залога, який є начальником розсадників. Для розсадження залучають школярів, також зголошуються різноманітні громадські організації.

Догляд за лісовими рослинами є найважливішою частиною роботи комарнівських лісників, адже у ведені лісового господарства найлегше зрізати дерево, але перед цим потрібно його посадити, виростити та доглянути, що є нелегкою та довгою працею. «Найголовніше в перші роки доглянути молоді саджанці, витягнути із хащів, заростей, а далі природа зробить все сама», — наголосив п.Володимир.

Зараз громадськість дуже негативно ставиться до суцільної вирубки лісу, тому у Комарнівському лісництву запровадили вибіркові вирубки, які практикують європейські країни. Майстер лісу Григорій Стасів наголосив, що у їхньому лісовому господарстві у пріоритеті садження, а не вирубка дерев, хоча вони - пов‘язані між собою, оскільки щоб посадити, потрібно щось вирубати, бо вільних площ немає.

Працівники лісової галузі заслуговують на особливу повагу, адже саме вони зберігають, примножують і дбайливо доглядають наше природне багатство, наші ліси.
Оксана САЛАБАЙ

Часопис Городоччини "Народна думка" 

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас