"Бойківська Думка" про урожай на клоновій плантації у Любинцівському лісництві

30 вересня 2020р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Отримання високоякісного садивного матеріалу з цінними спадковими властивостями можливе за умови виконання певної системи заходів. У лісовому насінництві одним із передових напрямків є створення плантацій на генетико-селекційній основі, отримання сортового та елітного насіння лісових порід.

Ще 10 років тому перед лісівниками Сколівщини постало питання заміни смерекових насаджень на більш біолологічно стійкі, де домінуючими лісовими породами стає ялиця з буком. Враховуючи лісорослинні умови та великий дефіцит садивного матеріалу ялиці білої, прийнято рішення закласти її клонову плантацію на площі 5 га.

Роботи розпочалися в лісовому розсаднику із щеплення саджанців ялиці живцями, заготовленими із плюсових дерев.

Одночасно із вирощуванням і доглядом за клонами, проводилась підготовка грунту на підібраній лісовій площі в Любинцівському лісництві шляхом корчування пнів, вичісування коріння, планування поверхні та суцільної оранки.

А в 2012 році пересадили кращих 450 клонів на підготовлену площу з дотриманням усіх наукових рекомендацій. Від часу створення щорічно проводився догляд за плантацією: рихлення грунту, обрізка клонів, внесення добрив.

І результат не забарився — на восьмому році кожне десяте деревце вродило. Слід зазначити, що цвітіння спостерігалось і в попередні роки , але умов для формування шишки було недостатньо, адже деревця та гілки були ще молодими та занадто тонкими й не сформованими.

Цьогорічні погодні умови дозволяють дозріти лісовому насінню, отож через місяць шишки будуть зірвані для подальшої переробки. До речі, переваги клонових плантацій, окрім збереження цінних спадкових ознак плюсових дерев та їхнього раннього плодоношення дають можливість заготовляти шишки, стоячи на землі, адже клони є низькорослими деревами.

Василь ДМИТРІВ, головний лісничий
ДП “Сколівське лісове господарство”

Часопис "Бойківська Думка"

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас