“ЕКО-інформ”: Зробили шведи, працює, як швейцарський годинник, а радіють українці

21 жовтня 2020р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Про роботу сучасної роботизованої посівної лінії на базі ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» смт Брюховичі.

І як його лише не називають: перинатальний центр, колиска, ясла-садок. Тут з маленької насінини народжуються та проводять свої «дитячі» дні майбутні великі дерева. У Львівському лісовому селекційно-насіннєвому центрі впродовж багатьох років вирощують сіянці лісових порід. А з 2019 – це роблять за сучасною технологією.

Мені пощастило побачити не лише старт сучасної роботизованої посівної лінії, а й те, як до цього готувалися. До ночі на підприємстві метушилися працівники, а закордонні гості налаштовували шведське обладнання. Важливо, щоб воно працювало, як швейцарський годинник – точно, довго, якісно.

На підприємстві реалізовують проєкт лісорозсадницького комплексу для вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою на базі технологій шведської компанії ВСС.

«Ми серед лідерів у цій царині. Нас добре знають у різних країнах світу. Схожі лінії є в Латвії, Скандинавії, багато де. Але різниця в тому, що вони переважно для посіву сосни та ялини. А на цій лінії можна садити також ялицю та бука. Були ще місцеві вимоги, тому тут є можливість наповнювати великі касети і сіяти жолудь, ростити дуб. Взагалі, у великих масштабах можна саджати до 20 млн саджанців щороку», – розповів бізнес-координатор компанії Евальдас Блажевічюс.

Радіють новим технологіям працівники з досвідом. Кажуть, що раніше процес посіву здійснювало 7–8 людей впродовж двох тижнів, а тепер роботизована лінія це робить за день. Автоматизовані процеси підготовки субстрату, подачі касет, а також висіву і мульчування. Ця лінія може висівати насіння всіх хвойних, включаючи ялицю, також дуба і бука – основних лісотвірних порід Львівщини.

Насінина потрапляє в лунку касети з торфом, наповнені касети стрічка переміщує до наступного етапу – засипка вермикулітом, щоб зберегти вологу.

З конвеєрної лінії сіянці відвозять у теплиці, а через півтора місяця на поля дорощування. Якщо добре організувати роботу і сприяє погода, то насіння можна садити тричі на рік. У перспективі можна буде вирощувати до 10 млн сіянців упродовж року і більше.

21 березня 2019 року на підприємстві не було де яблуку впасти – лісівники, журналісти, представники влади, громадські активісти. У Міжнародний день лісів на Львівщині запустили промислову лінію з вирощування саджанців із закритою кореневою системою на основі шведської компанії ВСС. Тоді матеріали про подію з’явилися у різних ЗМІ, а підприємство і надалі залишилося під пильним оком різних медіа.

Не оминув своєю увагою державне підприємство «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» і голова Державного агентства лісових ресурсів України Василь Кузьович у межах своєї робочої поїздки. Побачив цех переробки лісонасіннєвої сировини та її зберігання. Ознайомився з технологією пакування сіянців у цеху з автоматизованою лінією. Оглянув сіянці основних лісотвірних порід України, які ростуть у теплицях і на полях дорощування, обладнаних сучасними поливальними системами.

 

Голова Держлісагентства Василь Кузьович поділився своїми враженнями, подякував усім причетним до реалізації проєкту і наголосив: «Це майбутнє українського лісу, так він має народжуватися. Технологіям не менше 20 років, вони існують в сучасних європейських країнах. Справа, яку започаткували львів’яни, одержала продовження на Сході країни. Донецька область, вивчивши досвід львів’ян, розробили проєкт такого центру в себе, на що виділено перші кошти. Ми з колегами обговорювали, а скільки ж таких центрів потрібно в Україні? Принаймні чотири, про два вже можемо говорити, про два ще мріяти».

 

Реалізація проєкту «Реконструкція виробничо-складських приміщень під цех посіву та влаштування теплиць, лісорозсадника» в смт Брюховичі (Львівська область) розпочата у 2017 році, а завершити все планують у 2021 році. У цехах підприємства вже поставлені лінія посіву та лінія пакування, облаштовано три теплиці та п’ять полів дорощування з автоматичними поливами. «Серед робіт, які ще треба завершити: замощення території, озеленення, обгородження території, зовнішнє освітлення, завершення робіт із водозбірним резервуаром, закупівля рам для касет. Загальна вартість проєкту – 88,985 млн грн. Це кошти лісогосподарських підприємств Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства та обласної ради», – розповів Федір Пелиньо, директор ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр».

У лісовому розсаднику будуть вирощувати:

 сіянці біотично стійких порід (ялиця біла, бук лісовий) для лісовідновлення Карпат на територіях всихаючих ялинових насаджень;

 сіянці високопродуктивних (дуб звичайний, модрина європейська, сосна звичайна) лісових порід для лісовідновлення та лісорозведення, а також плантаційного лісовирощування на Прикарпатті та рівнинній частині Львівщини.

Час вирощування сіянців становить 2 (для ялиці білої) та 1 (бук лісовий, сосна звичайна, модрина європейська, псевдотсуга) вегетаційні періоди. За один цикл вирощується 2,5–3 млн сіянців із закритою кореневою системою на базі ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр».

Реалізація згаданого проєкту дозволить вирішити проблеми лісовідновлення в Карпатському регіоні та забезпечити якісним садивним матеріалом для лісорозведення райони області. Садивний матеріал із закритою кореневою системою має високу приживлюваність, а також суттєво розширює строки садіння лісових культур.

«Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» за проєктною потужністю вже через рік може забезпечити лісове господарство Львівщини, а за 3–4 роки – увесь Карпатський регіон якісними саджанцями і не лише його.

Таміла ГОНЧАРЕНКО,
фото автора,
“Лісовий і мисливський журнал”

https://ekoinform.com.ua

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас