Як вирішують «житлову проблему» пернатих у Бродівському лісгоспі

13 квітня 2021р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Початок весни – період затишшя у полюванні. Додому в Україну після зимівлі в далеких країнах повертаються птахи, щоб саме тут звити своє гніздечко і вивести потомство. Як відомо, одними з перших прилітають граки, шпаки, гуси, качки.

За спостереженнями в Україні відчутне скорочення чисельності диких качок. Протягом останніх років їх кількість скоротилася на 15%, вважають фахівці Всеукраїнської мисливської спілки. Причин тому є багато – господарське освоєння берегових зон, меліорація, безконтрольне спалювання очерету під час гніздування.

Минулої суботи, 3 квітня, хтось бездушний підпалив очерет у ботанічному заповіднику Кемпа поблизу Лагодова. Як розповідає головний лісничий ДП «Бродівський лісгосп» Олег Потьомкін, пожежу ледве вдалося загасити.

– Боляче було дивитися як у небі над вогнем кричали і літали дикі качки, які вже сиділи у гніздах на яйцях і все згоріло, – каже він. – А потім в траві ми знаходили згорілих зайченят, які народжуються якраз у березні на початку квітня. Скільки говориться про те, що пожежі завдають великої шкоди природі, а значить і нам. Адже всі ми – і рослини, і птахи, і тварини у цьому світі взаємопов’язані. На жаль, до людей чомусь це не доходить.

Природні умови гніздування качок погіршуються через діяльність людини і призводять до скорочення кількості цих пернатих, тому саме людина повинна дбати про їх охорону. Для збільшення чисельності диких птахів давно використовується створення штучних гніздувань і їх ефективність доводить багаторічний досвід.

Щоб допомогти качкам вирішити «житлову проблему» у ДП «Бродівський лісгосп» виробляють штучні гнізда і встановлюють над водою. Їх конструкція передбачає надійний захист самки і яєць від пернатих і чотирилапих хижаків.

– Гніздо робимо з очерету, щоб був природній матеріал. Під низ кладемо очеретяні снопики, щоб гніздо не потонуло у воді, – розповідає повідний мисливствознавець району ДП «Бродівський лісгосп» Петро Ченадель. – Головне, щоб гніздо мало два входи і качка могла швидко втекти від хижаків. Такі гнізда розташовують на відстані не ближче ніж 30-50 метрів одне від одного. Качки в’ють там гніздо і виводять каченят. Скільки є тут штучних гнізд щороку у кожному виводиться качине потомство, і не одне. Дуже цікаво спостерігати, коли маленькі каченята починають стрибати з гнізда у воду і вчаться плавати. Сюди, на наше озерце, приходять подивитися і поспостерігати за качками учні зі школи, мешканці міста, а молодята роблять тут свої перші сімейні фото.

Начальник лісогосподарського відділу ДП «Бродівський лісгосп» Лідія Кінаш розповідає, що штучні гнізда на озерці поблизу їх контори дикі качки облюбували вже давно. Почувають вони себе тут безпечно. Спочатку, звичайно, побоюються, але згодом освоюються і навіть виводять молоде потомство на берег.

– Ви йдіть тихесенько, то може вам пощастить побачити качечку у самому гнізді, – говорить вона.

Але ходити так, щоб не потривожити птахів і тварин, вміють напевне тільки лісівники. Ми ж, «блимкаючи» своїми камерами і телефонами, як не намагалися тихенько підкрастися, щоб зробити вдалі кадри, все ж наполохали качок і вони одна за другою пурхнули в небо й тривожно закружляли над озерцем. Отож, як видно, нам птахи не повірили, бо після нашого відходу від озерця, двійко качечок і селезень, ще довго видавали звуки крякання у висоті і не сідали на водне плесо.

На жаль, зараз природа беззахисна від вогню, що палає на кожному кроці. Потенційну небезпеку несуть величезні площі сухого очерету уздовж маленьких річок, ставків, луків, боліт. Швидкість поширення вогню під час весняних вітрів надзвичайно висока, тож локалізувати лісові пожежі дуже важко. ДП «Бродівський лісгосп» закликає не палити суху рослинність. Під час пожежі у зелених насадженнях, окрім лісу, гине безліч тварин, птахів та комах, які не здатні самостійно врятуватися.

Н.ЗАБОКРИЦЬКА.

Джерело:

http://golvid.com.ua/yak-vyrishuiut-zhytlovu-problemu-pernatykh-u-brodivskomu-lishospi.html

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас