Знайомство з передовими технологіями

16 листопада 2021р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Майбутнє лісівництва неможливе без сучасних центрів вирощування сіянців. 

На нещодавній колегії Державного агентства лісових ресурсів України його Голова Юрій Болоховець продовжив обговорення актуальної теми сучасних центрів з вирощування сіянців із закритою кореневою системою. Територіальні органи вже отримали експертний висновок від науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації імені Г.М. Висоцького з рекомендаціями, де і яким чином їх створювати. Отже, намічено 9 об’єктів в областях, кожна з яких звітувала про виконані заходи.

На Волині питання винесене на розгляд ОДА, управління прагне, аби державна адміністрація долучилася до фінансування проєкту у розмірі 20 мільйонів гривень. Загалом, кошторис становить 34 мільйони. Правда, сам текст проєкту тут ще в стадії розробки.
Івано-Франківщина визначилася з місцем, а з проєктом та сама історія, що й у Волинській області.
Кіровоградщина не в змозі збудувати таке насіннєве підприємство, оскільки обласний бюджет його не «потягне», а з фонду охорони навколишнього середовища можуть виділити не більше, як два мільйони гривень.

Проте кілька областей такі центри вже створили. Одна з них – Хмельниччина, тут міркують тепер над тим, як ефективніше використовувати його потужності. У Донецькій області він також збудований, чекають на поставку обладнання. Будівництво стовідсотково профінансовано з фонду охорони навколишнього середовища. В середині грудня планується запуск центру.

У Брюховичах, на Львівщині, інноваційний насінницький центр давно працює, його ставлять у приклад, бо зробили це першими і зуміли залучити до його створення не лише кошти управління, лісгоспів, а й місцевих бюджетів.

Частими гостями в Брюховицькому центрі є учні коледжів, студенти галузевих вищих навчальних закладів.

Недавно тут були студенти з Полтавщини разом із класним керівником Олександром Литвиненком та викладачем фахових дисциплін Єлизаветою Грибович.

Вони на власні очі побачили як організовано переробку й зберігання лісонасіннєвої сировини, висівання насіння із застосуванням сучасного обладнання.

Гарний подарунок отримали полтавці від директора Федора Пелиня. Він передав для коледжу 150 сіянців модрини європейської, які студенти вже висадили у дендропарку імені Василя Байтали у Лубнах, під час проведення акції «Створюємо ліси разом».

 

Іван КОРСІВЕЦЬ,

Газета “Природа і суспільство”

https://ekoinform.com.ua/?p=14146

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас