Майте справу з легальними «красунями»

29 грудня 2021р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Майже 9 тисяч деревець-ялинок планують продати в цьому сезоні лісові господарства області, а якщо попит перевищуватиме цю цифру, то їх заготівлю можна буде збільшити відповідно до затверджених лімітів. Треба сказати, що в недалекому минулому реалізація ялинок у краї сягала й до мільйона штук.

Під головуванням першого заступника начальника Львівського ОУЛМГ, головного лісничого Ярослава Целеня, на міжвідомчій виробничій нараді, 7 грудня 2021 року, з нагоди початку ялинкової кампанії 2021–2022 років на Львівщині, за участю заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Юрія Бучка, представників правоохоронних та природоохоронних органів, головних лісничих усіх державних лісогосподарських підприємств було ретельно розглянуто питання охорони, заготівлі, маркування та реалізації новорічних ялинок.

Лісівники радять купувати тільки «легальні» ялинки, оснащені бирками для електронного обліку, які унеможливлюють обіг дерев, отриманих злочинним браконьєрським шляхом. Бирка зі штрих-кодом містить інформацію про походження деревця – місце заготівлі, назву лісозаготівельника та його підпорядкування. Завдяки цьому кожен покупець із власного смартфона може перевірити звідки лісова красуня, що прикрашатиме його оселю на свята.

Орієнтовна цьогорічна вартість ялинок 1–3-метрової висоти становитиме від 100 до 350 гривень. На сайтах лісогосподарських підприємств можна дізнатися про ціну на новорічну красуню в залежності від породи та висоти деревця.

Для кращої організації цьогорічної ялинкової кампанії та запобігання незаконній заготівлі і продажу новорічних ялинок, Львівське ОУЛМГ, Головне управління національної поліції у Львівській області, Управління патрульної поліції у Львівській області, Державна екологічна інспекція у Львівській області видали спільний наказ «Про додаткові заходи щодо забезпечення охорони шпилькових насаджень від незаконних рубок у передноворічний період», яким визначений порядок реалізації та перевезення новорічних ялинок.

А за ініціативи Львівського ОУЛМГ, голова Львівської облдерж­адміністрації Максим Козицький також видав розпорядження «Про комплекс заходів щодо реалізації ялинок та охорони хвойних насаджень від вирубування у передноворічний період 2022 року».

Вкрай важливий для працівників лісового господарства аспект «ялинкової кампанії» – охорона шпилькових насаджень від незаконної вирубки в передноворічний період. З цією метою на всіх підприємствах з початку грудня почали діяти мобільні групи зі співробітників державної лісової охорони, екологів і поліції, які братимуть участь у спільних рейдах щодо охорони хвойних насаджень. Рейдові групи проводитимуть перевірку документів на право придбання, перевезення та реалізації новорічних деревець.

Порушників притягуватимуть до відповідальності згідно з чинним законодавством. За кожне зрубане хвойне дерево накладатиметься штраф і стягуватиметься збиток. Браконьєр, який зазіхнув на зелену красуню, що росте на території лісового фонду України, відшкодує від 510 гривень, окрім того, йому нараховуватиметься шкода, завдана лісовому господарству, розмір якої за одне деревце в залежності від діаметру становитиме від 546 гривень і більше. То ж чи оправданими будуть такі дії…

Іван КОРСІВЕЦЬ,
Газета “Природа і суспільство”

https://ekoinform.com.ua/?p=14526

Ключові слова:

Ялинкова кампанія

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас