Лісовий сектор у зеленій економіці

18 вересня 2012р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Міжнародні експерти та практики за сприяння лісових адміністрацій України та Швейцарії працюють над розробленням єдиної концепції для управління лісами в країнах Східної Європи, Північної та Центральної Азії.

Голова Державного агентства лісових ресурсів Віктор Сівець наголосив, що українські лісівники вперше проводять такий масштабний форум, який стане надійним фундаментом для підвищення кваліфікації представників лісової галузі, дозволить системно використовувати досвід країн-партнерів, а також дасть змогу узагальнити міжнародні та національні знання з лісового управління.

«Україна не випадково стала організатором міжнародного форуму «Ліси в зеленій економіці», бо стан ведення лісового господарства ; вашій країні — один з кращих в Європі, — заявив керівник лісового департаменту Швейцарського федерального офісу навколишнього середовища Рольф Монсер. — У жодній європейській країні не приділяють такої значної уваги лісорозведенню та лісовідновленню, як в Україні, де щороку висаджують 40—50 тисяч гектарів лісів, половина з яких — нові. В Європі, здебільшого, розраховують на природне відновлення, і тому нові ліси тут майже не висаджують».

На міжнародному форумі науковці спільно з практиками розробляли механізми застосування зеленої економіки в лісовому господарстві та деревообробній промисловості як на міжнародному, так і на місцевому рівнях.

Що таке зелена економіка? За визначенням міжнародних експертів — це така економіка, яка підвищує рівень життя людей, забезпечує соціальну справедливість і, водночас, суттєво зменшує ризики для навколишнього середовища. У простому розумінні — це економіка з малими викидами в атмосферу, ефективним використанням ресурсів, які відповідають інтересам суспільства.

Кореспондент «Голосу України» поцікавився у голови Державного агентства лісових ресурсів Віктора Сівця, які зміни необхідні в українському законодавстві у зв'язку з новими викликами часу:

— Ми постійно бачимо те, від чого страждають наші ліси. Насамперед, це — пожежі. А вони у 95 відсотках випадків виникають через людський фактор. Покарання за завдані збитки має бути набагато жорсткішим. У Туреччині, наприклад, за завдання значних збитків лісам передбачена смертна кара. Я не закликаю до таких радикальних методів. В Україні це може бути адміністративний штраф або позбавлення волі. Це перше питання, і друге — необхідно на законодавчому рівні зменшити кількість погоджень з різними інстанціями та місцевими радами під час виділення земель під заліснення. Стільки часу на все це йде, що ми б устигли засадити площі лісами. Ми маємо спростити передачу деградованих земель лісовому господарству. Це буде новий поштовх для розвитку лісів.

Під час міжнародного форуму у Стрийському районі відбулося відкриття нової лісової дороги. Саме тут, у Карпатах, було збудовано перші лісові дороги.

Як розповів начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека, останнім часом за рахунок внутрішніх резервів збудовано 170 кілометрів нових доріг, незабаром здадуть в експлуатацію ще 40 кілометрів шляхів з твердим покриттям і 30 — з ґрунтовим. Лісові дороги мають екологічне значення, крім того, дають можливість дістатися до всихаючих лісів, і замінити їх на високопродуктивні деревостани. Третій момент — соціальний. Дуже часто лісові дороги з'єднають населені пункти.

Нову дорогу протяжністю три кілометри будували власним коштом. Витратили близько 700 тисяч гривень. Самоокупність — близько трьох років. Голова Державного агентства лісових ресурсів Віктор Сівець та голова Львівської облдержадміністрації також взяли участь у відкритті новозбудованого приміщення Труханівського лісництва у Сколівському районі, де вручили нагороди кращим працівникам лісової галузі Львівщини.

Богдан КУШНІР, ГОЛОС УКРАЇНИ №172(5422), 14.09.2012р.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас