Карпати дихатимуть по-новому

19 вересня 2012р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Напередодні професійного свята лісівників у Львові за сприяння Держагентства лісових ресурсів та Швейцарії відбувся Міжнародний форум «Ліси в зеленій економіці» для країн Східної Європи, Північної і Центральної Азії. Захід зібрав понад 140 представників із 32 країн і 6 міжнародних організацій. Від України на поважному зібранні були присутні представники Державного агентства лісових ресурсів України, Львівської обласної державної адміністрації, Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, головні лісничі всіх областей країни.

Учасники форуму значну увагу приділили розробці єдиної концепції лісоуправління та лісового господарства в країнах Східної Європи, Північної і Центральної Азії, стратегії із включення лісового господарства та деревопереробної промисловості в зелену економіку, обговорили механізми її впровадження в лісове господарство на міжнародному, національному, а також регіональному та місцевому рівнях.

Відкриваючи форум, голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Сівець зазначив, що Львівщина вперше проводить такий важливий міжнародний захід. Але, впевнений посадовець, не востаннє. Адже Карпатський регіон у межах Турківського, Сколівського та Старосамбірського районів Львівської області найкраще пристосований для апробації зеленої економіки. Тут сконцентровано найбільше в Європі унікальних природно-заповідних об’єктів, зокрема: регіональний ландшафтний парк «Верхньодністровські Бескиди» та Національний природний парк «Сколівські Бескиди», регіональний ландшафтний парк «Надсянський», ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Пікуй» тощо. Не менш перспективні для впровадження зеленої економіки мальовничі і високопродуктивні сосново-дубові ліси Малого Полісся, бучини Опілля.

Учасники зібрання у своїх виступах наголошували, що сьогодні, в часи загрозливих екологічних негараздів, вкрай важливо активізувати співпрацю, ділитися своїми здобутками, переймати досвід.

Приклад такої співпраці вже є. Ще 2007 року в Україні було розроблено програму будівництва лісових доріг. Прокладаються вони за сучасними австрійськими технологіями. 2012-го здано в експлуатацію близько 167 кілометрів лісових доріг. Також за підтримки іноземних колег створюються лісопросіки, які скорочують сполучення між населеними пунктами, завдяки чому зменшуються витрати на перевезення деревини. Таке будівництво відкриває доступ до лісових масивів, які понад півстоліття були не досяжними для техніки. Але, на жаль, зазначалося на форумі, головна проблема Українських Карпат — всихання похідних ялинників — залишається невирішеною. Тут вітчизняним лісівникам стане в нагоді передовий досвід іноземних колег.

Керівник лісового департаменту Швейцарського федерального офісу навколишнього середовища Рольф Монсер високо оцінив роботу українських лісівників.

«Стан ведення лісового господарства в Україні — один із найкращих в Європі. В жодній європейській країні не приділяють стільки уваги лісорозведенню та лісовідновленню. Щороку в Україні висаджується понад 40-50 тисяч гектарів лісів... В Європі здебільшого розраховують на природне поновлення, нові ліси майже не висаджуються», — зазначив Рольф Монсер.

Учасники та гості заходу побували у ДП «Бродівське лісове господарство», взяли участь у відкритті лісової дороги у масивах ДП «Сколівське лісове господарство» та в освяченні новозбудованого приміщення Труханівського лісництва.

Під час урочистостей працівників лісового господарства області було нагороджено почесними грамотами, відзнаками, їм вручено подарунки.

Сільськовістяни вітають працівників лісового господарства з професійним святом та бажають здоров’я, наснаги і всіляких гараздів.

Довідка «СВ». Зелена економіка, згідно з доповіддю ЮНЕП (Програма ООН з навколишнього середовища), — це економіка з низькими викидами вуглецевих сполук, яка ефективно використовує ресурси і відповідає інтересам всього суспільства.

Галина БЕРЕЗЮК, СІЛЬСЬКІ ВІСТІ № 108 (18848), 14 вересня 2012 року

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас