Зубри для Львівщини

30 вересня 2010р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Зубри для Львівщини

Наприкінці жовтня до нас привезуть сім червонокнижних тварин.

У такий спосіб область продовжує реалізацію “Програми відновлення популяції зубра європейського в українській частині Східних Карпат” на території Сколівських Бескидів – Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства. Програма розрахована на 2009 – 2010 роки, протягом цього часу в Україну планують завезти 30 зубрів і таким чином відновити популяцію тварин, які майже зникли з українських степів за роки незалежності.

– Цього року маю надію, що встигнемо завезти зубрів до 20 жовтня, поки погода ще буде в міру теплою і тварини встигнуть акліматизуватися, – розповідає Оксана Марискевич, заступник директора з наукової роботи Інституту екології Карпат НАН України. – Три зубри прибудуть з Баварського парку, що в Німеччині, а чотири – з Австрії. Шістьох представників Червоної книги вже встигли завезти у червні минулого року. Спочатку вони акліматизувалися, а потім їх відпустили у ліс.

Як розповіла “Пошті” Оксана Марискевич, за рік їхня кількість не збільшилася, попри те, що вони встигли привести потомство. Через переохолодження один із зубрів загинув. Загалом же зубри живуть близько 20 років, залежно від умов, у яких перебувають. Вага тварини 350 кілограмів, вони вимагають багато харчів, яких, на щастя, не бракує у місцевих лісах. Основною небезпекою для зубра залишається людський фактор. Саме “королівські полювання” зменшили популяцію представників родини бикових удвічі. Схема проста: під виглядом “селекційного відстрілу” замість старих та кульгавих відстрілюють молодих і здорових тварин.

За різними даними, нині в Україні залишилося від 300 до 350 зубрів. На початку дев’яностих їх було понад 700. Цікаво, що за ґрати не потрапив жоден браконьєр, який убив тварину. До прикладу, в Німеччині, звідки тварин привозять до нас, не фіксували випадків браконьєрства над зубрами. Фахівці стверджують, що в німецьких мисливців не виникає божевільних ідей стріляти у тварин, які перебувають на межі вимирання… Натомість в Україні Червона книга щороку товщає, серед тих, хто перебуває у найбільшій зоні ризику, ведмеді, рисі, дикі коти та хижі птахи.

Зубр – єдиний вид диких биків, який зберігся у природі Європи до наших днів. Основною метою програми є сприяння відтворенню в Україні популяції зубрів – тварин, занесених до Червоної книги України. Перший міжнародний проект “Відновлення субпопуляції бізона європейського (зубра) в Східних Карпатах” (LHF-UA-001) на території НПП “Сколівські Бескиди” є частиною міжнародного проекту реінтродукції зубрів у Східних Карпатах (Польща, Словаччина, Румунія), який фінансується нідерландським Фондом великих рослиноїдних ссавців (Large Herbivore Foundation). Проект підтримує комісія зі збереження видів Міжнародного союзу охорони природи (SSC IUCN). Науковий супровід проекту здійснюють Інститут екології Карпат НАН України та Інститут зоології Польської академії наук.


Мар’яна Вербовська, "Суботня Пошта" 28 вересня 2010 року, № 108 (992)

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас