«Майбутнє лісу» – дуби та клени

10 квітня 2012р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Кореспондент «ВЗ» садила дуби та клени для майбутнього парку ЖидачеваКвітень – час садіння нових лісів. В Україні стартувала екологічна акція «Майбутнє лісу – в твоїх руках», яка триватиме до кінця місяця. Свій внесок у народження «зелених легень» зробило Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Жидачів зустрів “насупленою” погодою, небо затягнулося хмарами. Лісівники привезли у невеличкому причепі саджанці дубів та кленів. Головний інвентар – лопати, вже чекали на садівників. На двох гектарах поля, де по коліна суха трава, трактор проорав ріллю (спеціальні рядки). На цьому місці має постати дендропарк. За кілька років тут планують створити відпочинкову зону. За кілька метрів від лісопосадки протікає річка Стрий. Екологи кажуть, що у період повеней частину поля, де ми маємо посадити молоді дерева, затоплює… Та у Жидачівській мерії вважають, що парк все одно має бути.

За кілька хвилин двома автобусами привезли школярів з усього Жидачівського району. Побачивши такий натовп юних активістів, про всяк випадок беру лопату і оберемок саджанців, а то ще мені не вистачить… Представники Стрийського лісгоспу разом з керівництвом Львівського облуправління лісового господарства дають школярам настанови – як правильно садити деревця і тримати в руках лопату. Беремося за справу. Мені допомагає один з працівників Стрийського лісгоспу. Копаю лопатою невеличку яму, а лісівник ставить у неї саджанець дуба або клена.

Одинадцятикласник Жидачівської гімназії імені Омеляна Партицького Яромир Лещук садить дерева із своєю сусідкою по парті. «Прийшов садити новий парк, щоб покращити екологічну ситуацію в районі, своєму рідному Жидачеві, – зазначає Яромир Лещук. – Екологія не в найкращому стані, повітря забруднене вихлопними газами».

Після Жидачева вирушаємо у Дрогобицький район, у Воля-Якубівське лісництво. Там на площі 1,2 га лісового зрубу садили новий ліс. На цьому місці виростуть дуби та клени.

Як зазначив директор ДП «Дрогобицький лісгосп» Василь Матяшовський, цього року на Дрогобиччині посадять на зрубах 123 га нового лісу. Ще 20 га нових «зелених легень» висадять на занедбаних сінокосах.

Заступник начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Ярослав Целень додав, що садіння гектара лісу обходиться у 650 гривень (в середньому для цієї площі використовують понад 4 тисячі саджанців. – Авт.). Цього року у Львівській області посадять 1400 га лісу. Торік посадили на сотню-дві га менше. Майбутні «зелені легені» створюють із дубів, сосен, буків, у гірських районах садять хвойні дерева (ялицю, смереку, явір). У горах в лісах подекуди ще лежить сніг. Тож із акцією «Майбутнє лісу – в твоїх руках» доведеться почекати до кращої погоди. За словами чиновника, із обласного та районних бюджетів на створення нових лісів не виділяють жодної копійки. Кожен лісгосп витрачає на саджанці та необхідні витрати власний зароблений бюджет.

Марія ДОРОТИЧ, "Високий Замок" №65(4689), 09.04.2012р.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас