У лісгоспі тривають весняні роботи

2 травня 2012р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Новопризначений в.о. директора Бібрського лісгоспу який об’єднує шість лісництв: Суходільське, Старосільське, Романівське, Свірзьке, Перемишлянське, Брюховицьке Володимир Борщ ділиться своїми планами на найближче майбутнє.

Практично 20 років свого професійного життя Володимир Борщ присвятив роботі у лісовому господарстві. У Бібрський лісгосп прийшов у 1991 р. на посаду майстра лісу Брюховицького лісництва, у 1994-1997 рр. працював лісничим Суходільського лісництва Бібрського лісгоспу. З 1997 р. продовжує справу лісничого у Свірзькому лісництві, а з 1 грудня 2011 р. – в.о. директора Бібрського лісгоспу.

– Які проблеми зараз вирішуєте першочергово?

- Сьогодні у лісгоспі 126 працівників в тому числі 52 працівники державної лісової охорони. Входимо в графік із виплатою зарплат. За 2011 рік погашено 830 тис. грн. заборгованості, а за перший квартал цього року зменшено кредиторську заборгованість на 230 тис. грн. Ведемо консультаційну роботу з нашими боржниками. Минулого року показники реалізації в загальному за рік склали 10,9 млн. грн. В 2011 році сплачено 2 млн. 212 тис.грн податків. Так що у лісгоспі справи налагоджуються.

– Які стратегічні завдання лісгоспу?

– Працюємо над логістикою реалізації лісової продукції, бо все-таки, хочемо ми того, чи ні, а фінансова криза в економіці спостерігається, через що є проблеми з реалізацією лісопродукції. В основному працюємо з іноземними компаніями, тому що внутрішній ринок не має змоги переробляти сировину. І 40 % нашої продукції експортуємо. В основному це дров’яна деревина. Зараз виникла дуже серйозна проблема із залізничним транспортом, тому що залізничні тарифи піднялися. Вагони передано на обслуговування приватним структурам, і цей процес зміни власника ускладнює реалізацію лісової продукції. Наша букова сировина є не настільки конкурентоспроможною на ринку, також впливає її сезонність. Це відчутно на економічному становищі лісгоспу. Зараз шукаємо альтернативні шляхи транспортування, переходимо на обслуговування автомобільним транспортом. Шукаємо платоспроможних споживачів на внутрішньому ринку.

– Чим сьогодні заклопотані працівники лісового господарства?

– Проводимо планові весняні роботи: насаджуємо лісові культури, доглядаємо за ними. До свят завершили посадку бука, дуба, модрини. Відповідно до умов місця проростання насаджуємо породи, які відповідають типам умов місцезростання. Ця робота із залісення на постійному контролі галузевого управління та екологічних служб. На кожну ділянку є проект роботи із лісовими культурами, який затверджується лісокультурною радою. За новими насадженнями постійно доглядаємо. Це так само, як господар на городі доглядає за картоплею, так у лісі ми доглядаємо за деревами, прополюємо посадки упродовж трьох-чотирьох років.

Наступний за важливістю вид робіт – освітлення, прочищення, проріджування, прохідні рубки для кращого догляду за головними породами. Ці роботи тривають постійно, до того часу, доки цей ліс не доросте до певного віку. Планові рубки документально затверджені, є відповідні погодження та ліміти і це стосується кожної ділянки, до якої приходимо.

Головним критерієм догляду за деревами є їхній стан. Певна порода деревини має вік рубки. Як у серпні ми косимо пшеницю, копаємо картоплю, так само ліс має час для проведення лісозаготівлі. Скажімо 101-річний бук треба рубати, бо старішим він вже втрачає якість. Так і помідор, якщо не зірвати вчасно, починає псуватися. Рік рубання модрини – 51 рік, берези – 60.

– Вкотре поговоримо про екологію лісу і чи зберігають відвідувачі чистоту довкілля?

– Це дуже важлива проблема. Наша роз’яснювальна робота є постійною. Для мешканців ліс – це відпочинок, а для нас – праця. Щороку проводимо місячники прибирання: придорожніх смуг, очищуємо лісові насадження, прибираємо сміття після відвідувачів. Засмічення побутовими відходами території лісу –проблема вкрай серйозна. Ми, до певної міри, серед відпочиваючих проводимо роз’яснювальну роботу. Працівники спілкуються з відпочиваючими, таким чином дбаємо про рівень культури населення поводження в лісі.
З боку автодороги, перед Заліссям, є місце відпочинку. Вогонь розводиться в спеціально підготовленому місці.

Основні порушення, які фіксуються лісовою охороною, це самовільні рубки, браконьєрство, розведення вогнищ у невизначених місцях, за що передбачена адміністративна відповідальність.

Боротьбою з браконьєрством займається і єгерська служба, і лісова охорона.

Наш лісгосп, крім основної діяльності займається і мисливським господарство на базі Свірзького лісництва. Решта мисливських угідь розподілені між іншими користувачами. Лісгосп піклується про безпечні умови полювання, робить мисливські вежі, планує засівання кормових полів.

Загалом роботи достатньо. Дбаємо про зелені легені нашого району та області.

Оля Максим”як, "Погляд" №15(381), 26.04.12 р.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас