У зайців не стріляти!

29 жовтня 2010р, ЗМІ про нас. Прес-служба

Зараз на території України триває пiк сезону полювання на качок, гусей, оленiв та кабанiв. А от на зайцiв-русакiв мисливці ходитимуть аж у груднi. З чим це пов'язано та коли завершується мисливський сезон нам розповiдає Василь Бурмас, начальник вiддiлу мисливського господарства - головний мисливствознавець Львiвського обласного управлiння лiсового та мисливського господарства.

--На кого зараз полюють мисливцi?

Кiнець жовтня та початок листопада найгарячiша пора для мисливцiв. Оскiльки тварини готуються до зими, то в цей перiод у них хороше шовковисте хутро, а у птахiв лискуче пiр'я та й м'ясо дичини завжди було і є делікатесом.

Поганяти звiра мисливцi зможуть до кiнця лютого. З початком першого зимового мiсяця розпочнеться полювання на зайцiв-русакiв. З невiдомих причин у Європi починає зменшуватися популяцiя цих тварин. Нам також варто насторожитись, адже бiда може досягти i наших країв. Саме через зменшення чисельності зайцiв-русакiв у країнах Європи а також і в нас на Україні, ми вирiшили обмежити сезон полювання на них і прийняли рішення полювати тільки в грудні місяці. З цiєї ж причини хочемо скоротити на чверть кiлькiсть мисливцiв, які зможуть полювати у цьому сезоні на вухатих. Крім того вимагаємо від мисливських господарств щоб в одній групі полювало не бiльше п'яти мисливців.

Полювати на русака можна буде лише чотири рази у мiсяць, тобто кожної недiлi грудня. За цей перiод один мислевець зможе вполювати не бiльше чотирьох сiреньких.
Завершуватиметься ж сезон полювання у лютому. В січні місяці мисливцi зможуть поганяти гусей, лисиць та самцiв кабана, а в останній місяць зими на лисицю руду.

--Чи iснують спецiальнi правила полювання на птахiв та тварин?

Звичайно. От, на приклад, полюючи на кабанчикiв мисливцям слiд пам'ятати про правила колективного полювання та полювати тільки на той вид і стать та вікову групу звіра вказаного в ліцензії. Крім цього для кожного господарства встановлюється певний ліміт добування копитних видів мисливської фауни. Наприклад з п’ятдесяти диких свинок дозволяється вполювати лише вiсiм-дев'ять кабанчиків, а решта залишається на відновлення поголів’я.

З лисицями ситуацiя зовсiм iнша. Оскiльки рудi є основними переносниками такої небезпечної хворби як сказ, норми їх добування встановлюють санiтарно-ветеринарнi установи. На площi розмiром в тисячу гектарiв може жити лише одна-двi лисицi.

Що ж стосується птахiв, то особливою популярнiстю серед мисливцiв користуються крижнi. Це перелiтнi пернатi, полювання на яких триває до кiнця грудня, потiм птахи летять на пiвдень. Крижнiв мисливцi шукають здебiльшого на ставках, озерах, скошених полях, адже саме там пернатi знаходять собi їжу. Якогось конкретного лiмiту на перелiтних птахiв не iснує є лише денна норма добування.

--Скiльки у Львiвськiй областi є тварин, що розмножуються на волi?

В нашому регiонi є близько двохсот видiв пернатих, полювати можна на двадцять чотири види. Передовсiм це, водянi кури, качині види такі, як крижнi, нерозні, чирки, чернь, лиски, норці, пастушкові, кулики та багато інших в тому числі багато інших перелітних видів, а також гуси, перепели та голуби.

Що ж стосується ссавцiв, то їх у Львiвськiй областi нараховується понад сiмдесять видiв. З цього числа мисливцi можуть поганятись за тринадцятьма видами. Зокрема, це козулi, зайцi, кабани, оленi, вовки та лисицi.

У нашiй областi знаходиться близько п'ятдесяти тисяч зайцiв-русакiв. Пiсля полювання їх кiлькiсть зменшується до тридцяти-тридцяти п'яти тисяч.

Не перевордяться у нашому краї i лисицi. Руденьких у Львiвськiй областi є бiльше трьох тисяч. Пiсля мисливського сезону їх популяцiя зменшується на половину, однак до наступного сезону може зрости i до п'яти тисяч.

Менше в областi вовкiв. Їх у нас проживає сто-сто п’ятдесят особин, які розмножуються, а після сезону полювання сiроманцiв стає трохи бiльше сотнi. А-от ведмедi занесенi до Червоної книги України, на них полювати не можна. Клишиногих у Львiвськiй областi лише шiстдесят-сiмдесят особин. Тiшить той факт, що їх кiлькiсть, хоч i помалу, та зростає. Така чисельність ведмедiв пов'язана з тим, що чим крупнiший звiр, тим бiльше територiї йому потрiбно для проживання. Для комфортного проживання та розмноження одного клишоногому потрiбна площа розмiром не менше десяти тисяч гектарiв. В нашій області є найбільше ведведів на Україні. А ще у нас є дві популяції зубрів, одна з них рівнинна біловежська, а друга гірська- біловежсько-кавказька.

  

Орися ХОМ'ЯК, "Експрес" 28 жовтня 2010року, №119 (5443)

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас