Шишка до шишки - і буде ліс!

18 лютого 2012р, ЗМІ про нас. Прес-служба

...Ще далеко від селекційно-насіннєвого центру чути аромат хвої. Аж у голові наморочиться. Працівники підприємства сушать соснові шишки. Кажуть, що більше живиці виходить з ялицевих. Тоді пахне по-іншому.

Купи шишок стоять у ящиках, їх забирають у приміщення зі сушильним обладнанням. "Видобувають насіння зі шишки у кілька етапів, — пояснює Федір Пелиньо, директор ДП "Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр".

—Найважливіший із них — висушування. Дотепер шишки ми сушили в неконтрольованих умовах — на печі чи в якихось іще радянських сушках. У них рівень температури та вологості було неможливо регулювати. Зараз у нас є сушильна камера, яка забезпечує необхідну температуру, не більшу від плюс 49 градусів. Якщо вона піднімається вище за цей показник, то насіння отримує термічні ушкодження і погано сходить".

Хоч в Україні й існують схожі підприємства, жодне з них не може похвалитися таким сучасним обладнанням для переробки насіннєвої сировини. От, наприклад, сушильна камера. У ній температуру підвищують у чотири етапи. Сам процес сушіння триває в середньому близько 20 годин. Потім спеціальна машина виймає зі шишок насіння з крильцями. Воно потрапляє у спеціальну посудину, а далі вмикають обладнання, яке "обезкрилює" кожну насінинку. Відходи шишок використовують як паливо, щоб висушити наступну їх партію. Крім відходів, тут палять і дровами.

"Після очищення насіння додаткова установка ще раз знімає з нього крильця, які ще залишилися, — каже пан Пелиньо. — Процес переробки, залежно від виду шишки, триває 4 — 5 годин. Потім чисте насіння зберігаємо у холодильних камерах. Ми переробляємо на своєму обладнанні тільки шпилькові породи, але зберігаємо також листяні. Це насіння можемо зберігати за відповідної температури й вологості до 20 років. У холодильних камерах температура мінус 20 градусів". Холодильники центру — це своєрідний банк генів, де зберігають насіння дуба, бука, сосни, модрини, ялиці, ялини. Щоправда, тут не тримають багато насіннєвого матеріалу. Влітку значну частину висаджують. До речі, з тонни соснових шишок, яку переробляють за добу, виходить 10 — 20 кілограмів насіння. З одного кілограма можна виростити 150 тисяч сіянців. "За п'ять років роботи, відколи запрацювало підприємство, ми отримали 15 тонн насіння", — долає директор центру.

Цікаво, що нині на підприємство шишки привозять не лише з районних лісгоспів, а вже й з Волині, Рівненщини та Івано-Франківщини. Лісові господарства намагаються заготовити насіння на кілька років. "Адже хвойні добре плодоносять раз на 3 — 5 років, — зауважує співрозмовник. — Тому треба робити запас, щоб мати насіння і в неурожайні роки".
Шкода, що нині в області тільки працівники лісгоспів заготовляють шишки. Бо в інших регіонах до цього залучають усіх охочих. За кілограм такого матеріалу селянам платять 1,5— З гривні.

Богданна МАРТИНИК, "ЕКСПРЕС" №18(6202), 16-23.02.2012р.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас