Відродити культуру мисливства

13 березня 2012р, ЗМІ про нас. Прес-служба

У Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства уперше в Україні обрано капелана для мисливців. Ним став молодий священик Української греко-католицької церкви Ярослав Валюх.

На Львівщині зареєстровано понад тридцять шість тисяч мисливців, п’ятнадцять тисяч із них активно полює. Мисливці представляють різні товариства, приватні та державні структури, тож є потреба хоч інколи збиратися для обговорення актуальних питань.

На одну з таких зустрічей, де були присутні лісівники й мисливствознавці з усіх районів області, керівництво «Львівлісу» запросило єпископа Сокальсько-Жовківської єпархії, головного капелана УГКЦ Михаїла Колтуна і новопризначеного капелана Ярослава Валюха.

Владика Михаїл повідав про те, що інститут капеланства в УГКЦ відновився 1996 року. Тоді він був призначений головним капеланом військ України. «Цей рід капеланства нині має поважний вплив на виховання військовослужбовців і всіх силових структур. Таке служіння розвинулося в спеціальний інститут капеланства, коли Церква законно визнана як дійова структура у військових формуваннях. З огляду на це виникло бажання здійснювати таке служіння і для цивільних людей, які носять зброю», — сказав єпископ.

— Ми не придумали нічого нового, а лише відновлюємо інститут капеланства для мисливців, який був розвинений на наших теренах за часів митрополита Андрея Шептицького, — каже головний мисливствознавець «Львівлісу» Василь Бурмас. — Бачу в цьому великий позитив. Суспільство нині трохи деморалізоване. Людина зі зброєю поводиться зовсім інакше, ніж без зброї, і якщо вона отримає благословення, то, як кажуть у народі, буде страх Божий, поліпшиться мораль.

Справжні мисливці завше дбають про природу, а нищать її браконьєри. Сподіваємося, що із запровадженням інституту капеланства підвищиться культура полювання. Якщо ми хочемо іти європейським шляхом, то маємо наслідувати їхній приклад, а там інститут капеланства діє вже давно.

Василь Бурмас розповів, що у Львові в музеї архітектури і побуту «Шевченківський гай» під відкритим небом проводяться мисливські фестивалі, на які запрошують гостей з Чехії, Угорщини, Польщі… Відбуваються покази мисливських собак, демонструються мисливські звичаї, ритуали, спеціальне мисливське обладнання, звучить мисливський ріг.

Віднині такі фестивалі розпочинатимуться спільною молитвою у храмі і благословенням отця-капелана.

— Тепер працюємо над тим, щоб запровадити повсякденний і парадний однострій для мисливців — зі спеціальними шевронами, на яких буде зображений покровитель українських мисливців архістратиг Михаїл, — ділиться планами головний мисливствознавець області.

Чому саме святий Михаїл?

У народних віруваннях збереглася пам’ять про доброго бога на ім’я Миха — захисника мисливців, непримиренного поборника нечистої сили. Йому була підвладна вся ангельська потуга, а на землі навіть вовки. Іменини Михи наші далекі предки святкували 21 листопада. З прийняттям християнства цього дня і святкуємо собор Архангела Михаїла.

— Я вважаю, що призначення капелана для мисливців — дуже добра справа, — каже старший мисливствознавець товариства «Динамо» Юрій Гринюк. — Будемо сподіватися, що багато проблем, пов’язаних із, так би мовити, викривленням свідомості членів товариства, з часом будуть розв’язані. Взивання до людської совісті мають привести людину до усвідомлення її місця в природі, у світі.

Мисливець з двадцятип’ятирічним стажем Василь Соляр додає:

— Будь-яка справа повинна бути благословенна. Це підніме дисципліну, моральний дух мисливців.

— Сьогодні Церква хоче допомогти відродити колишню культуру мисливства. Кожне полювання має починатися з молитви і закінчуватися нею — як подяка Богові за Його дари, — каже отець-капелан Ярослав. — Ми повідомили про запровадження інституту капеланства для мисливців Патріарха УГКЦ Святослава, розіслали звернення по всіх мисливських товариствах. Львівщина стала в цьому першою ластівкою.

Надія Федунь, Ігор Табінський, "Сільські вісті" №29 (18769), 07.03.2012р.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас