Хижаки крадуть телят із хлівів

17 березня 2012р, ЗМІ про нас. Прес-служба

На Львівщину почали приходити звірі, які досі тут не водилися. Це виявили працівники лісового та мисливського господарства під час зимового обліку. Популяція диких тварин зростає щороку на 2-3%, каже начальник обласного відділу мисливського господарства Василь БУРМАС, 51 рік.

— Торік ми зменшили кількість виходів мисливців на полювання до чотирьох разів. Зазвичай сезонів тільки на зайців було від шести до 12. Також минула осінь була безсніжна. Це позитивно впливало на поголів'я звірів. Адже не було видно їхніх слідів, тому браконьєрам та мисливцям було непросто вийти на них. Зросла чисельність кабанів. 2006-го їх було 2,8 тисячі голів. Тепер 4,2 тисячі. Розвелося європейської лані. 40 особин колись завезли у мисливське господарство "Надбужжя" на Золочівщині. Зараз їх є 100. Загалом в області налічили 39 зубрів, 67 лосів, 1562 оленів благородних, 67 оленів плямистих, 13 тисяч 388 косуль.

Кажуть, чисельність зайців різко скоротилася через повені.

— Минулого року найбільші наші річки Західний Буг та Дністер розливалися двічі. Вода затоплює поля. Тому багато новонароджених зайченят загинули. 59 тисяч особин ми налічили 2006-го, 43 тисячі 870 - 2010-го. Однак їх кількість усе-таки почала зростати восени.

А коли більшає зайців, є пожива для хижаків.

Яких тварин помітно додалося?

— Лисиць та вовків. Вони приходять із Польщі, Чорнобильської зони. Їх будемо планово відстрілювати. За ветеринарно-санітарними нормами, лисиць має бути одна особина на 1000 гектарів. А є дві-три. Вовків найбільше у Сколівському районі. А зараз розмножилися в районах, де їх не було: Золочівському, Перемишлянському, Миколаївському, Жидачівському, Яворівському, Мостиському, Турківському, Старосамбірському, навіть у Жовківському. Тобто у близьких до кордону. Вони небезпечні для худоби. Нещодавно в селі Зарічне Жидачівського району вовк зайшов на подвір'я і забрав новонароджене телятко з хліва.

У Бродівському, Радехівському районах та на полігоні Яворівщини з'явилися рисі. Нарахували 68 особин. Цих хижаків не було в області з 1940-х.

Вони небезпечні?

— Ні вовк, ні рись на людину в спокійному стані не нападає. Такі випадки зустрічалися хіба у довоєнні часи. Проте рись може бути скажена, вкусити домашнього собаку. А той — людину.

Як боретеся з браконьєрами?

— Щовихідних наші працівники, екоінспекція. "Беркут" виїжджають в угіддя. Селяни бачать машини "беркутівців" на дорогах області, в горах та лісах. Це сіє страх серед порушників. Минулого року зловили 251 браконьєра. Вони сплатили збитків 44 тисячі гривень та штрафів 43 тисячі. Відкрили кримінальну справу через убитого восени зубра у Бродівському районі.

У таку пору люди повинні допомагати звірам вижити. У горах і лісах іще сніг лежить метрової товщини. Олені зійшли із гір униз ближче до доріг і сіл у пошуках їжі.

Сільське населення підгодовує диких тварин?

— Ні. Годівниці встановлюють мисливські господарства. В області їх 69, лише 14 — державні. Селяни і власники приватних господарств швидше недолюблюють звірів. Господар має 30-50 соток засіяних. Прийдуть олені, кабани, зубри, з'їдять або понівечать урожай. Держава мала би компенсувати таку шкоду через страхування. За кордоном із кожного проданого патрона, дозволу на полювання вираховують податок у страховий фонд. Із цих грошей селянам компенсують збитки, завдані звіриною.

Леся МЕЖВА, "Газета по-українськи" №39(1386), 16.03.2012р.

До відома: 20 тонн солі заготовляє щороку кожне мисливське господарство Львівщини для оленів, козуль, зубрів, лосів. Брили солі залишають у годівницях або кладуть на високі пні. Найбільше потребують солі олені. Весною вона потрібна, щоб молода трава добре перетравлювалась у шлунку тварини, не було здуття. Інакше олень може померти. Частину солі із лісу крадуть селяни для свійських тварин.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Преса про нас