Робота підприємств Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства з питань рекреаційної діяльності

28 серпня 2013р, Новини. Прес-служба

Львівщина з її історико-культурною спадщиною та багатством рекреаційних ресурсів входить до 5 найпривабливіших туристичних центрів України. В області зосереджено 4000 історико-архітектурних пам’яток ХІІ-ХХ ст., або 25 % від усієї кількості в Україні. За наявністю рекреаційних ресурсів область займає одне з провідних місць в державі.

У Львівській області прийнято ряд регіональних Програм, які стосуються рекреаційної діяльності, зокрема «Програма розвитку туризму та рекреації», «Регіональна програма екологічної освіти та виховання Львівщини», «Програма розвитку рекреаційної діяльності на території НПП «Сколівські Бескиди». Метою даних програм є підвищення рівня природоохоронної діяльності, збереження місцевих пам’яток історії та культури, а також забезпечення відпочинку відвідувачів на сучасному європейському рівні.

На підприємствах обласного управління представлені наступні види рекреації:

  • 15 екологічних стежок загальною протяжністю 111 км, в тому числі на Розточчі - 2 стежки: «Вовковиця» та «Чортова скеля», в Карпатах – 9 стежок, з яких найбільш відвідувані: «На гору Пікуй», «На гору Парашка», «На водоспад», «Долиною річки Кам’янка»;
  • 19 еколого-пізнавальних маршрутів загальною протяжністю 134 км, в тому числі по підприємствах Поліської зони – 4 маршрути: «Триніг», «Білоцвіт», «Гарай», на Опіллі  2 маршрути: «Підлиська гора» та «Свята гора», на Передкарпатті 2 маршрути – «Ярина» та «Стільське городище». 

Останнім часом на Львівщині набули популярності:

  • кінний маршрут загальною протяжністю 10 км; 
  • веломаршрути загальною протяжністю 9 км;
  • автомобільні маршрути загальною протяжністю 60 км.  

 

Для відпочину населення створено:

  • 5 рекреаційних зон, з них найбільш відвідувані: «Водоспад на річці Кам’янка» та «Тустань». 
  • 2 туристичні притулки: в урочищі «Дубина» та урочищі «Тустань»;
  • 19 рекреаційних пунктів вздовж автодоріг загальнодержавного значення та 36 зон короткотермінового відпочинку. 

  

Лісогосподарськими підприємствами виділено 61 лісову ділянку в довгострокове тимчасове користування для рекреаційних та культурно-оздоровчих цілей.

З метою екологічного виховання шкільної та студенської молоді створені 4 еколого-просвітницькі центри, три з яких функціонують в НПП «Сколівські Бескиди». Зокрема, в еколого-просвітницькому центрі ДП «Львівське лісове господарство» проводяться обласні конкурси на «Краще шкільне лісництво», «Кращий малюнок та твір». Даний еколого-просвітницький центр щорічно відвідує більше 400 осіб - це шкільна та студентська молодь, офіційні делегації лісівників інших країн.

Підприємствами обласного управління за період з 2010 по 2012рр. на облаштування місць відпочинку, впорядкування стежок та маршрутів витрачено 602тис.грн., а отримано від рекреаційної діяльності - 932тис.грн. Таким чином, чистий прибуток склав 330тис.грн. Лише в НПП «Сколівські Бескиди», де найбільш представлена рекреаційна та туристична інфраструктура, дохід від надання рекреаційних послуг склав 517 тис.грн.

Одним з видів рекреаційної діяльності є надання лісових ділянок в довгострокове тимчасове користування юридичним та фізичним особам для рекреаційних та культурно-оздоровчих цілей. Згідно розпорядження голови Львівської обласної державної адміністрації протягом 2008-2013рр. виділено в довгострокове тимчасове користування 61 лісову ділянку загальною площею 116 га.  Від надання лісових ділянок в довгострокове тимчасове користування для рекреаційних та культурно-оздоровчих цілей за останні 3 роки на рахунки лісогосподарських підприємств надійшло 415тис.грн.

Для подальшого розвитку рекреації підвідомчих підприємств заплановано:

1. Продовжити роботи зі створення рекреаційної інфраструктури в лісах:

  • прокласти та облаштувати 2 екологічні стежки;
  • розробити та прокласти екологічний маршрут з турбази «Карпати» на гору «Ключ»;
  • створити 2 рекреаційних пункти та рекреаційну зону;
  • завершити роботи зі створення Музею природи.


2. Залучати підприємницькі структури та місцеве населення до надання рекреаційних послуг, а саме:

  • організувати співпрацю з власниками зелених садиб;
  • розвинути природоохоронний туризм з залученням іноземних туристів; 
  • організувати тури вихідного дня; 
  • організувати екскурсії на гірські вершини з елементами аеротерапії.

3. Запровадити виготовлення та широке розповсюдження рекламно-інформаційних матеріалів, листівок, буклетів про надання рекреаційних послуг.

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 

Водоспад на р. Кам'янка

 

Тустань

Рекреаційний пункт «Біля Ведмедів» у ДП «Бродівське лісове господарство» за напрямком дороги Київ-Чоп

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління