Нова ТТН-ліс — нові враження і надії

27 грудня 2013р, Новини. Прес-служба

Більше тижня минуло відколи державні лісогосподарські підприємства почали застосовувати в господарській діяльності спеціалізовану форму товарно-транспортної накладної (ТТН-ліс), яка запроваджена спільним наказом Міністерства інфраструктури України та Міністерства аграрної політики та продовольства України № 961/707 від 29.11.2013 р., в руслі Концепції створення єдиної державної системи електронного обліку деревини. схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.09.2009 р. № 1090-р.

Після семінар-наради, яка відбулася в Держлісагентстві України, аналогічну нараду-навчання з керівниками та головними бухгалтерами держлісгоспів було проведено у Львівському ОУЛМГ.

Звичайно, головні бухгалтери це категорія працівників, яким не звикати до частої зміни бланків документів, але навіть вони дуже прискіпливо віднеслися до нововведення. Адже нова товарно-транспортна накладна (ТТН-ліс) не простий паперовий носій інформації, а документ, який видруковується технічними засобами призначеними для електронного обліку деревини безпосередньо в момент здійснення господарської операції — завантаження деревини на автомобільний транспорт. Від вправності спеціаліста, який документує цю операцію залежить дуже багато, оскільки програмне забезпечення в більшості випадків не дозволяє відмінити або «сторнувати» операцію. Враховуючи, що така робота здійснюється в місці відвантаження та при будь-якій погоді, необхідно щоб людина, яка це виконує, була не абияк підготовлена.

Студіюючи інструкцію про заповнення цього документу, керівники та головні бухгалтери задавали багато питань, пов’язаних з практичними моментами, що можуть виникати при підготовці та подальшому опрацюванні ТТН-ліс. Трохи незвичним було те, що нова товарно-транспортна накладна не буде мати відбитка печатки, до якої всі так звикли, а замість неї буде відповідний 2-D код.

Цікавилися бухгалтери навіть фізичними якостями паперу, на якому друкується згаданий документ, оскільки від цього залежить його стійкість та умови зберігання протягом законодавчо встановленого терміну.

Звичайно, не на всі питання знаходилися вичерпні відповіді, але той факт, що зроблено певний крок вперед в питанні забезпечення процесу електронного обліку деревини не може не тішити.

Життя буде вносити корективи, будуть вдосконалюватися як технічні засоби так і інструкції із заповнення документів, але шляху повернення до ручного заповнення цих документів вже ніхто не бачить.

Є надія, що система електронного обліку деревини з усіма її новинками найближчим часом приєднається до загальної автоматизованої системи бухгалтерського обліку, яка швидкими темпами запроваджується на лісогосподарських підприємствах Львівщини, і все запрацює як одне ціле.

М. Лесів, начальник відділу бухгалтерського
обліку та звітності - головний бухгалтер
Львівського ОУЛМГ 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління