Відкритий лист державного підприємства «Славське лісове господарство» до редакції газети «Високий Замок» щодо статті, розміщеної у номері №15 (5079) у п’ятницю 31 січня 2014р.

3 лютого 2014р, Новини. Прес-служба

Саме у цьому номері газети, під авторством журналістки Орисі Хом’як, надрукована стаття «Ліс вивозять десятками вантажівок». Матеріал містив інформацію про, начебто, знищення лісу ДП «Славським лісовим господарство» та Славcьким ДЛП «Галсільліс» у межах села Ялинкувате Сколівського району Львівської області.

Викладений у публікації текст стосовно ДП «Славське лісове господарство» містить інформацію, яка не відповідає дійсності, ґрунтується на перекручених обставинах, поняттях, тобто є недостовірною, такою, що псує ділову репутацію державного підприємства та може завдати шкоди його інтересам, а тому підлягає спростуванню.

Так, зокрема, автор статті, оперуючи «вирваними» із контексту цитатами, на яких і базується написаний матеріал, безпідставно стверджує про «остаточне знищення лісу». Автор без повних на те джерел, аналізу та інформаційних фактів у статті робить акцент саме на такому інформаційному меседжі - «знищення лісу». Наголошуємо, що всі лісогосподарські роботи Славського лісгоспу на даній території проводяться офіційно, планово. Про що свідчить ряд документів на підприємстві: Проект організації та розвитку лісового господарства ДП “Славського лісового господарства” на ревізійний період складений Львівською лісовпорядною експедицією, акти лісопатологічного обстеження спеціальними комісіями та виписані лісорубні квитки.

Цитати від людей, які фігурують у статті, на які, посилається журналіст, є суб’єктивними, відповідно, до їх інтересів та непрофесійного підходу до лісогосподарських питань.

Отож, апелюючи до професійних засад роботи журналіста, закликаємо звертатись передусім до офіційних документів, а не до суб’єктивних джерел, які, як розуміємо, є неперевіреними, журналістом, у повній мірі.

Автор вказує на обсяги вивезеної деревини, та вид транспорту, який, начебто транспортує вирубки. У статті написано: «…по 20-28 вантажівок зрубаної та сухої деревини щодня вивозять з лісу». Зазначимо, що вантажівки, які обслуговують даний лісгосп мають певні ознаки, а саме логотип лісгоспу.

Ми розуміємо, що інформація про стан довкілля, про державні лісові ресурси є інформацією, що підлягає якнайширшому ознайомленню із населенням. Тому, аби уникнути моментів, що пов’язані із необ’єктивним та поверхневим підходом до написання матеріалу про лісогосподарську діяльність «Славського державного лісгоспу» та не зводити інформаційність статті до рівня пліток та суб’єктивних міркувань, нижче подаємо Вам детальну інформацію про діяльність підприємства.

Підсумовуючи, звертаємось до редакції видання «Високий Замок» з проханням спростувати недостовірну інформацію, опубліковану:

- у випуску №15 (5079) та в інтернет ресурсі: http://www.wz.lviv.ua/news/52593

Відповідно до ст. 37. Закону України «Про друковані ЗМІ»: «Громадяни, юридичні особи і державні органи, а також їх законні представники мають право вимагати від редакції друкованого засобу масової інформації опублікування ним спростування поширених про них відомостей, що не відповідають дійсності або принижують їх честь і гідність. Якщо редакція не має доказів того, що опубліковані нею відомості відповідають дійсності, вона зобов'язана на вимогу заявника опублікувати спростування їх у запланованому найближчому випуску друкованого засобу масової інформації або опублікувати його за власною ініціативою».


Довідка про підприємство:

ДП “Славське лісове господарство” займає площу 24654 га.в тому числі вкрита лісом площа підприємства становить 21480 га із яких 16011 га, або 74,5% ялинові насадження.

У відповідності до матеріалів Інвентаризації осередків шкідників і хвороб лісу станом на 01.01 2014року налічується 7209 га пошкоджених ялинових насаджень, із яких 5291 га потребує негайних заходів боротьби.

Протягом 2013 року в експлуатаціних лісах поблизу с Ялинкувате, яке відноситься до Волосянківської сільської ради, у відповідності до погоджених санітарно оздоровчих заходів, після обстеження спеціальними лісопатологічними комісіями, та отриманням відповідних дозволів - проводились виключно суцільно-санітарні рубання на площі 29,1га загальним обємом 7470 кбм, в тому числі 6990 кбм в рахунок рубок головного користування, звідки в державний бюджет сплачено лісового доходу на суму 93,7 тис.грн., а в бюджет Волосянківської с/р 28,3 тис. грн. лісового доходу та 84.6 тис.грн прибуткового податку. Крім цього щомісячно сплачується 300,0 тис грн податку на транспорт.

В період з 2010 по 2013 роки замість пошкоджених та біологічно нестійких, чистих ялинових насаджень створено 21,0 га га мішаних лісових культур, які відповідають типу лісорослинних умов і по своєму складу найбільш наближені до корінних деревостанів із числа таких порід, як бук, ялиця, явір.

В ДП “Славський лісгосп” працює 300 чоловік середня зарплата яких становить 4200 грн. Працевлаштовані в лісгоспі 12 чоловік із сіл Волосянка та Ялинкувате. Для прикладу, середня зарплата водія автоколони Костелини Петра, який проживає в селі Ялинкувате за місяць склала понад 8000 тис грн. Хорошими спеціалістами є автозварювальник Федорів Микола Васильович, водії Олійник Роман Васильович, Масляник Віталій Михайлович та інші.

Лісгосп крім лісозаготівель займається будівництвом та ремонтом шляхів. Відтак, у 2012 році збудовано 2,7 км лісової дороги, вкладено коштів 1100, 0 тис грн, і одночасно здійснено ремонт 1,5 км сільської дороги, на яку витрачено 99,5 тис грн. Відремонтовано 2,0 км дороги в урочищі “Велика Славка”. Неодноразово надавалася допомога селу в ремонті доріг комунального значеня - відновлювались стічні канави, проводилась підсипка земляного полотна щебенем. В період весняного та осіннього бездоріжжя, яке виникає внаслідок затяжних дощів, підприємство утримується від вивезення деревини.

На 2014 рік лісгоспом заплановано освоїти 6,7 тис кбм вже обстеженої всихаючої та пошкодженої деревини на суцільно-санітарних лісосіках , за що маємо сплатити нарахованого лісового доходу 88,0 тис грн Волосянківській с/раді та 135,0 тис грн в державний бюджет.

ДП "Славське лісове господарство"
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління