Перші паростки у 2014 році

10 квітня 2014р, Новини. Прес-служба

У державному підприємстві «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» вже понад 5 років успішно функціонує технологія вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою.

Переваги використання садивного матеріалу із закритою кореневою системою є очевидні. Зокрема, можливість висаджувати його на постійне місце практично упродовж всього вегетаційного періоду; більш висока приживлюваність (майже 100%); більш раннє завершення фази індивідуального росту, внаслідок швидшого зімкнення культур; більш висока адаптація після садіння внаслідок швидкого початку повноцінної діяльності нетравмованої кореневої системи.

Цього року у теплиці найшвидше було висіяно насіння бука лісового (14.03.2014 р.). Однак, до висівання горішок бука пройшов довгий шлях. В жовтні попереднього року насіння було зібране на території Брюховицького лісництва. Зібране насіння було очищене від домішок (листя, часток гілок тощо) та відділене від порожнього; після цього його помістили в холодильну камеру, в якому воно було до січня цього року. Для виведення насіння зі стану спокою потрібно було провести стратифікацію і термообробку. Спочатку проводили термообробку в гарячій воді при температурі 43 оС, а потім стратифікацію. Під стратифікацією розуміють спосіб підготовки насіння до висівання шляхом перешаровування його піском, торфом, тирсою тощо. В нашому випадку стратифікація проходила за допомогою піску. Стратифікація тривала два місяця, тобто до висівання. Висівання горішків бука проводилося в контейнери із заздалегідь підготовленим субстратом (рН 5,5-6,5; додано необхідні добрива та агроперліт для кращої аерації ґрунту). Все висіяне насіння в контейнерах знаходиться в теплиці, в якій проводиться необхідний агротехнічний догляд. Полив здійснюємо 2 рази в добу (спосіб поливу «туманний»). Важливою технологічною особливістю вирощування сіянців бука є підвищена вологість (в нашому випадку ≈80%) та необхідність підтримання під час проростання насіння і появи паростків температури повітря в теплиці не вище 15-18 оС. При більш високій температурі має місце блокування (гальмування) процесу проростання насіння. Після появи паростків, температуру повітря підвищуємо до 20 оС вдень, а в ночі продовжуємо утримувати її на рівні 10-15 оС.

Провівши у відповідності всі заходи ми отримали вже перші паростки бука лісового 1-4 квітня (фото).

ДП "Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр"

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління