Що кожен із нас може зробити для природи?

14 квітня 2014р, Новини. Прес-служба

Озираючись, ми щодня бачимо навколо себе дерева, квіти, трави, птахів та тварин. Це все природа, а людина її частинка. Але людина сьогодні часто вносить зміни у її життя, у її баланс. Змінювати природу потрібно вкрай обережно, бо окремі дії можуть завдати неповоротної шкоди і навіть призвести до загибелі. Від кожного з нас залежить чи збережемо ми природу – довкілля, чи зруйнуємо її. Нам подобається чисте повітря, прозора вода в озерах та річках, могутні дерева у лісах. Це є життя, і наш обов’язок зберегти його. Без природи людина загине. Збереження природи – це збереження людини!

Однією з найбільших екологічних проблем сьогодення є засмічення, виникнення стихійних сміттєзвалищ. Особливо від цього потерпають ліси. Адже у місцях масового відпочинку, неподалік великих чи навіть маленьких населених пунктів скрізь видно сліди неохайності, вандалізму та навіть дикості людини. Звичайно, що для значної кількості населення України не є дивиною те, що наші ліси дуже забрудненні різноманітним сміттям. Українці всіх національностей, які по різним причинам вважають себе європейським народом гадять в своїх лісах гірше дикунів. Вирішення цієї проблеми можливе лише в переосмисленні поглядів на довкілля кожної окремої людини. Це можна вирішити почавши із себе.

Щороку колектив ДП «Львівського лісового селекційно-насіннєвого центру» проводить заходи щодо прибирання та благоустрою території підприємства. Цьогоріч проведення цих заходів співпало з проведенням місячника з озеленення, прибирання, благоустроєм та Днем довкілля. Так, 11 квітня 2014 року відбулося прибирання території лісового фонду в межах Брюховицького лісництва. В цих заходах участь взяли працівники підприємства (15 чол.), а також долучилися працівники Львівського обласного центру зайнятості (20 чол.). Прибирання здійснювали вздовж автомобільної дороги Львів-Збиранка (рис. 1). Було зібрано та вивезено майже 10 м3 сміття на санкціоноване сміттєзвалище. Цікавим стало різноманітність сміття: папір, поліетилен, пластик, консервні банки, різні виробничі і побутові відходи.

Важко дивитися на таке ставлення до лісу. Він може вистояти будь-якому лиху, але проти людини він безсилий. Берегти ліс, не завдати йому шкоди, не смітити – закони відомі кожному, але чому ж ми всі про них так часто забуваємо?

Власними коштами підприємство постійно встановлює яскраві щити з написами типу «Не смітіть у лісі», але становище не міняється. Порушники в лісах на них уваги не звертають. Гаслами в цій справі не допоможемо. Необхідно дотримуватися законів та дисципліною привчати людей до порядку. Викинув сміття у лісі – плати штраф (стаття 73 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Зі збільшенням цих штрафів порушник задумається: смітити йому чи ні.

Невже потрібно знищити, щоб потім відроджувати? Невже люди вчаться тільки на власних помилках? Потрібно кожному із нас зрозуміти, що природу не слід підкорювати, а треба жити з нею у гармонії. Любити і берегти рідну землю, дбати про її благополуччя – ось у чому полягає патріотизм. 

ДП "Львіський лісовий селекційно-насіннєвий центр"

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління