Брифінг Валерія Чернякова з приводу складної пожежонебезпечної ситуації в лісах на території Донецької та Луганської областей

27 травня 2014р, Новини. Прес-служба

27 травня 2014 в об 11:00 у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства Укрінформ відбувся брифінг Голови Державного агентства лісових ресурсів Валерія Чернякова на тему: «Стан пожежної безпеки в лісах на території Донецької та Луганської областей».

Щорічно у весняно-літній період є загроза виникнення пожеж у лісах нашої країни. Їх причиною найчастіше є необережне поводження з вогнем у лісі, неконтрольоване випалювання сухої трави на сільгоспугіддях, торфяниках, а також значне рекреаційне навантаження на ліси.

Одними із основних напрямків роботи Держлісагентства України є охорона лісів від пожеж та мінімізація їх негативних наслідків.

Постійно підвідомчими підприємствами здійснюється комплекс профілактичних заходів: влаштовуються протипожежні розриви, заслони, бар’єри, мінералізовані смуги, а також регулярно проводиться перевірка їх придатності. Також здійснюються рейди за участю державної лісової охорони, правоохоронних та природоохоронних органів, за результатами яких виявляються та притягуються до відповідальності порушники правил пожежної безпеки.

Крім того, активно ведеться інформаційно-роз'яснювальна робота по регіонах: розміщується соціальна реклама (бігборди, плакати й аншлаги), організовуються виступи, публікуються матеріали у засобах масової інформації.

Загалом охорону лісових масивів забезпечують 307 державних лісогосподарських та лісомисливських підприємств, у складі яких функціонує понад 1,7 тис. лісництв та 288 лісових пожежних станцій.

Для мінімізації виникнення ризиків пожеж у лісах, Держлісагентством України наразі здійснено комплекс профілактичних засобів: створена мережа з 476 пожежно-спостережних веж, із них 226 обладнано сучасними телевізійними системами нагляду. На оснащенні перебуває 678 пожежних автомобілів, 156 лісопожежних комплексів на шасі УАЗ, понад 1,6 тис. тракторів із ґрунтообробним обладнанням, 530 мотопомп, понад 7,8 тис. ранцевих лісових оббризкувачів та інші технічні засоби.

Станом на 27.05.2014 року в лісах підвідомчих Держлісагентству України ліквідовано 261 пожежу на площі 98,3 га. Напружена ситуація є у східних областях України, зокрема у Донецькій та Луганській, де наразі відбувається антитерористична операція. Діяльність управлінь лісового господарства в цих областях значно ускладнена через неможливість працівників лісогосподарських підприємств організовувати належним чином протипожежні рейди й патрулювання, та забезпечувати постійний контроль за станом пожежної безпеки в лісах.

Підвищенню ризику пожеж сприяє застосування вогнепальної зброї поблизу лісових ділянок, але, незважаючи на це, державна лісова охорона виконує свою роботу: в лісах на території Донецької та Луганської областей вже ліквідовано 51 пожежу на площах 20 га.

Мають місце випадки викрадення пожежної техніки у лісогосподарських підприємствах. «Так 21 травня 2014 року об 11:00 год. у Дмитрівському лісництві ДП «Торезьке лісове господарство» невідомими озброєними людьми був захоплений пожежний автомобіль ЗІЛ-131Н АРС 1987 року. Заява про факт захоплення автомобіля передана до органів МВС у Донецькій області».

«Враховуючи ситуацію, що склалася у східних областях, з метою збереження лісових масивів України та запобіганню виникнення лісових пожеж ми вважаємо за потрібне посилити взаємодію з підрозділами Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Вважаємо за необхідне: щоденно проводити спільний моніторинг пожежної безпеки в лісах Донецької та Луганської областей в разі посушливої погоди, та вживати своєчасних заходів для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій пов’язаних із лісовими пожежами; а також забезпечити підвищену готовність особового складу, справність техніки, та належну взаємодію при ліквідації можливих лісових пожеж та їх наслідків», -- повідомив Голова Держлісагентства України Валерій Черняков.

У зв’язку з проведенням антитерористичної операції виникає нагальна потреба узгодження з керівниками відповідних структур на місцях проведення державними лісогосподарськими підприємствами заходів з охорони лісів від пожеж і лісопорушень, зокрема: узгодження термінів і місць проведення наземного патрулювання лісових масивів, здійснення профілактичних протипожежних та інших заходів у лісах, а також спільних дій із ліквідації надзвичайних ситуацій, пов’язаних із лісовими пожежами, за затвердженими у встановленому порядку мобілізаційно-оперативними планами, залучення сил і засобів.

До того ж потребують спільної координації дії державної лісової охорони з підрозділами Міністерства внутрішній справ, прикордонною службою щодо питань охорони лісів від пожеж, обмеження доступу в ліси транспортних засобів і населення на території Донбасу.

Захист лісів від руйнівних пожеж – це наша спільна справа! Ліс – наше багатство. Маємо надію, що зможемо оперативно й злагоджено діяти в будь-якій надзвичайній ситуації.

Прес-служба Держлісагентства


Відео брифінгу можна переглянути за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=6WNRMsWt-Ck 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління