Не смітіть у лісі – будьте людьми!

23 Червня 2014р, Новини. Прес-служба

На вулиці середина червня і в цьому пожежонебезпечному сезоні погодні умови стали на допомогу лісівникам Радехівщини, які вітають всіх подорожніх при в'їзді в лісові масиви державного підприємства «Радехівське лісомисливське господарство».

Вітаємо з усіх напрямків, зі сторони Кам'янки-Бузької, Нововолинська, Бродів, Червонограда не тільки природоохоронними закликами з великих біл-бордів, а й створеними належними умовами для короткотермінового відпочинку людей. Мова йде про обладнані зусиллями лісівників лісові зони відпочинку, що на сьогодні існують у кожному лісництві нашого підприємства неподалік «львівських швидкісних» автошляхів, що проходять через лісові масиви.

Засміченість побутовим сміттям, стихійні сміттєзвалища – одна з найбільших проблем сьогодення. Відвідуючи лісові насадження працівники лісової охорони нашого підприємства константують такий факт, що від недбальства, від невихованності, від безкультурності людини потерпає практично кожен куточок лісу, навіть у віддалених куточках. Важко і прикро дивитися на таке варварське ставлення до лісу.

Створення в лісових масивах мережі таких пунктів є одним з важливих заходів, спрямованих на охорону та захист лісу, оскільки дозволяє частково протидіяти утворенню стихійних місць відпочинку та засміченню лісів. Наявність же спеціально відведених місць для багаття, облаштованих відповідно до вимог правил пожежної безпеки, дозволяє також знизити ризик виникнення пожежонебезпечних ситуацій.

Отримати порцію здорового повітря й насолодитися прохолодою столітніх дубів і сосен ви можете на зоні відпочинку «Лелеченька», яка розміщена на межі Радехівського і Кам'янко-Бузького районів. Тут лісівники Бабичівського лісництва під керівництвом Бачинського Р.Б. облаштували столики і стільці під відкритим небом, а на випадок дощу бесідки із столами і лавками, є місця для розведення вогню обкладені камінням , а також відведені місця для сміття та санітарної зони. На кольорових панно написані правила поведінки і інша інформація для відпочиваючих в лісі, але як показує досвід такі заклики не застерігають наших людей від порушень, а де яких взагалі провокують на протилежні дії чи навіть агресію. Так, нещодавно, встановлені інформаційні стенди були розбиті невідомими варварами на дрібні частини. На даний час вони відновлені.

Особливо шкода константувати такий факт, що після трьох тижнів існування зон відпочинку і це практично без винятку на кожному лісництві, скрізь видно сліди варварства і неохайності: папір, поліетилен, пластик, консервні банки, чорні плями багаття, найрізноманітніші побутові відходи. Враження таке, ніби тут бенкетувала якась нечиста сила. Між іншим консервна бляшанка повністю зникає лише через 100 років, алюмінієва – 500, а пластикова чи поліетилен – 250 років. Скляні пляшки та бите скло практично вічні. Таким чином, смітимо не на день, а на століття.

Порушники правил поведінки в лісах не звертають на наші заклики ніякої уваги. Гаслами справі не допоможемо. Необхідно дотриманням законів та дисципліною привчати людей до порядку.тТому нагадуємо, порушення правил пожежної безпеки та засмічення в лісах тягне за собою адміністративну відповідальність. До речі, Верховна Рада України прийняла Закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за забруднення лісів".

Законодавчим актом, зокрема, внесено зміни до статей 72 і 73 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими збільшуються розміри штрафних санкцій за пошкодження та засмічення лісів, а саме: штраф на громадян накладатиметься у розмірі від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Але лісовій охороні надзвичайно важко по вищевказаних статтях притягнути порушників до відповідальності, бо крім охорони зон відпочинку в нас є більш важливіші завдання в ведені лісового господарства, такі як догляди за лісовими культурами, лісовими розсадниками, завдання по охороні насаджень від незаконних рубок, захисту від шкідників і хвороб тощо. Тому звертаємось до підприємців Сокальського, Радехівського районів і просимо взяти створені нами зони відпочинку в безоплатну оренду з метою організації виїздної торгівлі. На нашу думку наявність торгової точки припинить варварське ставлення до лісу в новостворених рекреаційних пунктах.

Ліс може вистояти проти будь-якого лиха, однак проти людини – безсилий. Тут людина всесильна. Вона може знищити ліс, завдати колосальних збитків природі і майбутньому поколінню. Та одного зробити не може – існувати поза природою.

Ігор Юхимчук, 

інженер охорони і захисту лісу

ДП "Радехівське ЛМГ" 

http://radekhivforest.org.ua

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління