На колегії, крім господарсько-фінансової діяльності підприємств галузі обговорювали надання допомоги мешканцям населених пунктів Донбасу

25 липня 2014р, Новини. Прес-служба

Підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств галузі за I півріччя 2014 року, сьогодні, 24 липня, обговорили на колегії. Традиційно колегія відбулася під головуванням Валерія Чернякова та за участю керівників обласних управлінь лісового та мисливського господарства.

Про рівень виконання основних завдань, які були покладені на лісогосподарські підприємства галузі та ефективність їхньої роботи відзвітував присутнім заступник Голови Держлісагентства Віталій Атаманчук. За звітними показниками, економічно-фінансовий стан підприємств галузі значно покращився. Обсяг реалізованої продукції підвищився на 20% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зросла середньомісячна заробітна плата штатних працівників в цілому по галузі. Покращився й стан розрахункової дисципліни по підприємствах, так на 22,6% більше сплачено податків та обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів.

Високі показники має лісове господарство. Держлісгоспами виконано всі заплановані завдання з відтворення лісів. Забезпечено комплекс заходів щодо своєчасного проведення доглядів за лісовими культурами, виконано об’єм робіт по проведенню рубок формування і оздоровлення лісів, та інше.

Чи не одним із основних напрямків роботи працівників галузі є забезпечення охорони лісів від пожеж, від незаконних рубок, захист лісу від шкідників і хвороб. Як показує практика, у всіх лісогосподарських підприємствах з метою попередження лісових пожеж підприємствами влаштовано 82,7 км протипожежних розривів та 38,1 тис. км мінералізованих смуг. А також проведено значну інформаційно-просвітницьку роботу вздовж доріг загального користування та у місцях відпочинку населення виставлено понад 12,2 тис. аншлагів, панно, плакатів на протипожежну тематику.

Покращилась ситуація й в напрямку лісозаготівлі. Від усіх видів рубок заготовлено деревини на 6% більше, в порівнянні з минулим роком. Зросла ціна знеособленого кубометра реалізованої деревини й на сьогодні становить 465 грн. Всі управління мають ріст даного показника.

В деревообробному секторі перероблено на 2 % менше кбм деревини, ніж за відповідний період 2013 року. Проте є й позитивні показники. Зріс випуск з одного кубометра переробленої деревини, який складає 615,5 грн. Збільшився виробіток на одного працюючого на 13,6 тис. грн.

Займалися лісівники у першому півріччі поточного року й будівництвом лісових автомобільних доріг. Держлісгоспами за власні кошти побудовано близько 297 км. земляного полотна та облаштовано дорожнім одягом більше 111 км. В розвитку лісової інфраструктури потрібно покращити темпи виконання робіт Миколаївському, Одеському, Полтавському, Тернопільському та Харківському обласним управлінням лісового та мисливського господарства. 

Питання земель лісогосподарського призначення, зокрема право на постійне користування земельними лісовими ділянками, їх цільове використання залишається в пріоритеті й до кінця не з’ясоване. Через недостатнє бюджетне фінансування та високу вартість робіт з оформлення права постійного користування земельними ділянками переважна більшість лісогосподарських підприємств Держлісагентства до цього часу їх не оформила. Наразі правовстановлюючі документи оформлені на 2,6 млн. га або 34,8% від загальної площі земель. Варто зауважити, що протягом 2014 року площі земель, що перебувають у сфері управління Держлісагентства, зазнали суттєвих змін і були пов’язані з прийманням цілісних майнових комплексів від Мінагрополітики та Міноборони і тимчасовою окупацією території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Від Мінагрополітики і Міноборони прийнято більше 500 тис. га лісів, а на тимчасово окупованій території залишилось 250,4 тис. га лісів Рескомлісу АР Крим та 34,3 тис. га лісів ДП «Севастопольське ДЛМГ».

На думку заступника начальника управління – начальника відділу лісового господарства Василя Матейчика, враховуючи величезні площі малопродуктивних і деградованих земель на яких можна проводити лісорозведення. а також самозалісених приватизованих ділянок, слід долучатись до підготовки відповідних нормативно-правових актів та передбачити в них запобіжні заходи, які сприяли збереженню і нарощуванню площі лісів.

Окрім, господарсько-фінансової діяльності на колегії обговорювали питання допомоги мешканцям населених пунктів Донбасу, звільнених від терористів. Лісівники України, розуміючи складність ситуації та задля відбудови держави вирішили надати в найближчий час гуманітарну допомогу на Схід. Як зазначив Віталій Атаманчук: «Наразі нами вже розроблений і направлений лист до Міноборони, де нас запевнили, що нам допоможуть питання безкоштовної безповоротної допомоги вирішити на рівні Кабінету Міністрів України й зробити це законодавчо вмотивованим». Нагадаємо, що лісівники підтримують Українську армію й неодноразово гуманітарний вантаж з військовим спорядженням, продуктами харчування був відправлений в зону АТО Житомирським, Полтавським, Рівненським, Сумським, Івано-Франківським обласними управліннями.


Прес-служба Держлісагентста 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління