Зустріч у Фортеці «Ту Стань! – 2014»

12 серпня 2014р, Новини. Прес-служба

1-3 серпня, усіх подорожніх запрошували до невеликого карпатського села Урич – на Зустріч у Фортеці «Ту Стань! – 2014». Середньовічне містечко у підніжжі могутніх скель стало центром давніх традицій, української культури та історії.

Офіційне відкриття Зустрічі за традицією розпочалось із параду-презентації клубів історичної реконструкції та спільної молитви. Біля джерела і каплички діяла духовна територія – отець диякон впродовж дня проводив духовні бесіди та разом із учасниками молився за мир в Україні, поруч Михайло Скоп навчав основам іконопису, а для наменших була можливість намалювати лист на фронт – військовим в зоні АТО.

Цього року на фестивальній галявині, впродовж двох тижнів до Зустрічі, було збудовано середньовічне містечко – із брамою-воротами, автентичними наметами та вуличками. Майстри традиційних народних мистецтв знайомили із основами свого ремесла – можна було себе й за гончарним кругом спробувати, і за ткацькою рамою, і в різьбі по дереву, й у створенні ляльок-мотанок.

Зовсім поруч розмістився ярмарок, на якому торгівці пропонували фрукти, напої та продукти власного виробництва – лимонад, медовий квас, косівські сири і коники, домашні яйця та печиво соціальної пекарні. Серед них були й місцеві мешканці села Урич, зокрема варто згадати про пані Ганну Швед, яка цілий день і ніч напередодні готувалась та напекла аж 150 пиріжків, які “розлетілись” майже миттєво.

Були на Зустрічі й музиканти із давніми народними інструментами, зокрема, Любомир Кушлик – відомий український музикознавець, що налічує у своїй колекції близько 700 експонатів. Він з радістю розповідав про особливості гри на них та пропонував гостям навчитись самим. Щодо музичної складової Зустрічі, то її також доповнили вуличні музиканти, серед яких і гурт-переможець минулорічного конкурсу “Перекоти Поле”, і гурт мандрівних дяків “Вертеп” із Дніпропетровська, які запрезентували свої авторські пісні на героїчну тематику. Завершився вечір суботи спільною ватрою та піснями під гітару – українських народних і патріотичних пісень.

Варто також згадати про новинку цьогорічної “Ту Стані!” – середньовічну школу – майданчик для лекцій і дискусій про українську історію, традиції та культуру в часі війни. На затишній галявині учасники Зустрічі дізнались про “концертний тур-підтримку” військових в зоні АТО – від мандрівних дяків з гурту “Вертеп”, порівняли моменти виховання сина і доньки – в часи Середньовіччя і сьогодні, обговорили історичний контекст єдності українців, а також дізнались про особливості контактної імпровізації і народної медицини, виготовлення глиняної кераміки, миловаріння й пошиття одягу.

Цьогорічна Зустріч біля скель була по-особливому патріотична та душевна, а листи на фронт, кілька з яких зачитали під-час закриття, лише підтвердили нашу єдність та готовність усіма силами захищати рідну державу та її культуру.

Будьмо спільними у цій меті й надалі!

Зустріч у Фортеці "Ту Стань! – 2014" організували: Державний історико-культурний заповідник "Тустань", ЛОГО "Тустань", ЛОГО "ВІД "Чорна Галич", ОУМ "Спадщина", за підтримки Андрія Парубія.

Співорганізатори: Львівська обласна рада і Львівська обласна державна адміністрація, Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації, Сколівська районна рада і Сколівська райдержадміністрація, Підгородецька сільська рада, Національний природний парк “Сколівські Бескиди”, громада с. Урич.


Прес-служба Зустрічі у Фортеці «Ту Стань! – 2014».

Фото з Зустрічі: агентство LUFA, Євген Кравс

http://skole.org.ua/ 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління