Андріян Гутник: "Деревообробникам: "затягнути пояски" і думати по державницьки"

22 серпня 2014р, Новини. Прес-служба

21 серпня, на виробничій нараді Держлісагентства з представниками лісогосподарських та деревообробних підприємств обговорювали ситуацію, що склалася навколо деревообробної галузі, у зв’язку з набранням чинності Закону України від 31.07.2014 р. № 1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів».

Згідно нових законодавчих норм, скасовано звільнення від оподаткування ПДВ операцій з поставки лісопродукції товарних позицій 4401, 4403, 4404 згідно УКТ ЗЕД.

З огляду на це, найбільші деревообробні підприємства почали бити на сполох, адже введення ПДВ під час звітного періоду на думку підприємців є неприпустимим і суперечить договорам купівлі-продажу лісопродукції, укладеним до реформування законодавства.

У відповідь на панічні настрої деревообробників керівництво Держлісагентства попередньо провело нараду з заступниками начальників облуправлінь лісового та мисливського господарства для того аби визначити як працювати далі.

Розмірковувати є над чим: рентабельність лісозаготівель на сьогодні становить 2-5 %. З початку року значно зросла собівартість заготовленої деревини, у зв’язку з підвищенням цін на пальне, запчастини, тепло-електроенергію, засоби виробництва, збільшенням удвічі розміру збору за спеціальне використання лісових ресурсів.

Крім того, у зв’язку з складною економічною ситуацією в державі, викликаною різними чинниками, але найбільше з видатками на проведення АТО, бюджетне фінансування лісогосподарських підприємств до кінця року скоротили на 72 млн. грн.

Комплекс лісогосподарських заходів (посів, посадка, догляд за лісовими культурами, охорона лісу від пожеж, тощо), які відповідно до Державної цільової програми «Ліси України» виконуються за рахунок бюджетних коштів, необхідно буде виконувати за рахунок власних коштів підприємств.

Як зазначає очільник лісової галузі України Валерій Черняков: «За таких умов немає жодних законних підстав знижувати ціну на лісопродукцію, як це пропонують покупці. Таке зниження призведе до збитковості, що є неприпустимим для державних підприємств, оскільки це призведе до заборгованостей по заробітній платі, по податках та сплаті «дивідендів» державі, які підприємства відраховують від чистого прибутку. Контролюючі органи будуть рахувати недоотримані вигоди у зв’язку з заниженням цін, та передавати справи до правоохоронних органів на керівників підприємств».

Також відомством було направлено запит до Державної фіксальної служби про надання роз’яснення щодо застосування ставки ПДВ по реалізації продукції, за яку була отримана попередня оплата.

Поки що відомство офіційної відповіді не отримало. Проте Головне управління Міндоходів у Київській області вже надало роз’яснення, в якому чітко прописано: якщо перша подія операції з постачання (або оплата товару, або його відвантаження) відбулася до дати запровадження оподаткування таких операцій за основною ставкою 20 %, то на дату настання другої події (з 03.03.14) сума податку не нараховується.

Позиція деревообробних підприємств є незмінною. Встановлення ПДВ призведе до вимивання обігових коштів підприємств, а це серйозний виклик деревообробній галузі – призупинити виробництво.

«Відновлення оподаткування поставок деревини податком на додану вартість не тільки не призведе до збільшення надходжень до Державного бюджету, а навпаки збільшить заборгованість по відшкодуванню ПДВ», -- зауважив Сергій Сагаль, президент асоціації «Меблідеревпром».

Натомість керівництво відомства лісового господарства, зокрема радник Голови Андріян Гутник вважає: «Сьогодні ми всі маємо «затягнути пояски» і думати по державницьки. В цей непростий для країни час ми повинні разом наповнювати державний бюджет, створювати нові робочі місця, відновлювати інфраструктуру й максимально сприяти відбудові держави».

Прес-служба Держлісагентства
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління