Польові роботи по проекту «Збереження карпатських пралісів» завершено

8 вересня 2014р, Новини. Прес-служба

Завершились польові роботи по проведенню комплексних наукових досліджень старовікових лісів на території Сколіського війського лісгоспу, з метою збереження цінних лісових комплексів. Всього було обстежено 1250 га лісів Сколівського військового лісгоспу, в результаті чого було виявлено понад 700 га старовікових лісів.

Також виявлено ряд цінний наукових об’єктів, а саме: рідкісне горобинове (Ass. Sorbo aucupariae-Aceretum pseudoplatani, Sass. Sorbetnm athyrietosum distentifoliae), букове (Ass. Luzulo nemorosae Fagetum athyrietosum distentifoliae) криволісся, букові ліси з покривом із видів Allium ursmum L., Limaria rediviva L., що занесенні до Червоної книги України (1996) (Dentario glandulosae Fagetum allietosum ursini, Dentario glandulosae - Fagetum lunarietosumj).

Тут спостерігається рідкісне для Українських Карпат явище зростання на висоті 1150-1200 м н.р.м. вітрового варіанту смерекових чорницево-мохових суборів (Vaccinio myrtilli - Piceetum). На узліссях цих угруповань зростають рідкісні види рослин, які занесені до Червоної книги України. Це Botrichium lunaria I. Dactylorhiza fuchsn (Üruce) Soo, Gymnadenia conopsea (L.) R. Br., Lilium martagon L., Platanthera bifolia (L.) Rich, та ін. В околицях г. Шибеля виявлене унікальне для території національного природного парку місцезростання рідкісної для всієї Європи лишайника лобарії легеневої Lobaria pulmonalіа (L.) Hoffra. (вид занесений до Червоної книги України).

В околицях г. Шибеля зростають лісові угруповання з перевагою у складі деревостану бука та явора, які мають важливе наукове та природоохоронне значення (як місця зростання рідкісних рослин та зосередження багатьох, в тому числі червонокнижних видів).

Нагадуємо, що проект «Збереження карпатських пралісів» впроваджує Українське товариство охорони птахів (ТОП) в партнерстві й за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина).

Василь Приндак,

Заступник з наукової роботи

НПП «Сколівські Бескиди»

http://skole.org.ua 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління