На засіданні колегії обговорено питання за напрямками лісогосподарської діяльності та правової роботи підприємств Львівського ОУЛМГ

2 грудня 2014р, Новини. Прес-служба

Сьогодні, 02 грудня 2014 року у конференц-залі Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулось засідання колегії під головуванням начальника управління Вадима Підгороднього, за участі членів колегії, директорів державних лісогосподарських підприємств.

На початку засідання Вадим Підгородній ознайомив присутніх з головними питаннями, що були поставлені на колегії Держлісагентства України 27 листопада 2014 року та оголосив порядок денний роботи колегії обласного управління, на розгляд якого було винесено три основних питання.

Про створення і вирощування лісових культур садивним матеріалом із закритою кореневою системою доповідав головний спеціаліст відділу лісового господарства Львівського ОУЛМГ Василь Репех. Він зазначив, що одним із шляхів підвищення ефективності лісокультурного виробництва при створенні лісових насаджень є використання садивного матеріалу із закритою кореневою системою. Так, ще в 2006 році Львівським ОУЛМГ було започатковано вирощування садивного матеріалу з закритою кореневою системою. Зокрема було придбано торфяні таблетки фірми «JIFFY» (Норвегія) та вирощено посадковий матеріал в них. За цей період у світовій лісівничій практиці появилися нові тенденції по вирощуванню садивного матеріалу із закритою кореневою системою в контейнерах багаторазового використання.

На даний час, в структурі обласного управління функціонує спеціалізоване підприємство - Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр. На підприємстві організовано переробку та зберігання лісонасіннєвої сировини хвойних порід із застосуванням сучасного обладнання австрійської фірми «Тхорбауер інженірінг». В 2008 році на підприємстві було встановлену сучасну теплицю польського виробника – «Agro-sur». В теплиці вирощується якісний садивний матеріал з закритою кореневою системою в контейнерах, як хвойних, так і листяних лісових і декоративних порід, таких як: дуб, бук, ялина колюча, модрина європейська, псевдотсуга Мензіса, різні форми туй, ялівців та інші. За рік ДП «Львівський ЛСНЦ» вирощує понад 45 тис.шт. сіянців з закритою кореневою системою основних деревних та чагарникових порід.

Контейнерне вирощування сіянців із закритою кореневою системою дозволяє продовжити сезон доповнення лісових культур на весь вегетаційний період без попереднього обробітку ґрунту на свіжому зрубі.

По наступному питанню порядку денного «Стан та перспективи застосування поступових і вибіркових систем рубок головного користування в лісах Львівського ОУЛМГ» виступив начальник відділу лісового господарства управління Володимир Студенний. Доповідач зазначив, що впровадження у лісогосподарську практику вибіркових та поступових систем рубок із удосконаленими технологіями лісозаготівель сприяє формуванню природних лісів, підвищенню їхньої стійкості та посиленню захисних і корисних властивостей, забезпечує постійне функціонування лісів, а також дозволяє більш ефективно використовувати лісові ресурси, тобто наближає перехід в управлінні лісами та лісокористуванні на засади сталого розвитку. 

На підприємствах Львівського ОУЛМГ частка поступових рубок на головному користуванні по площі склала з 34% у 2005 році до 39% у 2013 році, а в таких підприємствах, як ДП «Старосамбірське ЛМГ», ДП «Турківське ЛГ» та ДП «Бібрське ЛГ», де переважають ялицеві та букові деревостани, цей показник складає 75-80%. 

Для вивчення процесів природного відновлення головних лісотвірних порід після проведення різних способів вибіркових та поступових рубок, за наукового супроводу Національного лісотехнічного університету України, закладені експериментальні ділянки в ДП «Бібрське ЛГ» з дослідження природного відновлення букових деревостанів з використанням різних способів рубок головного користування, в ДП «Радехівське ЛМГ» - експериментальні ділянки з проведення вибіркових рубок у соснових та дубових деревостанах, в ДП «Стрийське ЛГ» - з вивчення природного поновлення ялиці білої та дуба звичайного.

Головною перевагою застосування вибіркових та поступових рубок з лісівничої точки зору є мінімізація негативного антропогенного впливу на навколишнє природне середовище, збереження лісового середовища, відновлення корінних високопродуктивних деревостанів відповідно до умов місцезростання. 

Про підсумки правової роботи Львівського ОУЛМГ та державних лісогосподарських підприємств управління у 2014 році колегію інформував головний спеціаліст відділу лісового господарства Михайло Кисіль. Він повідомив, що протягом 2014 року в управлінні був здійснений комплекс заходів організаційного характеру, направлених на поліпшення стану правової роботи як в управлінні, так і в державних підприємствах. Зокрема, у Львівському ОУЛМГ діють Положення про порядок ведення договірної роботи у Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, Положення про порядок здійснення обліку та систематизації законодавства у Львівському ОУЛМГ та проводяться роз’яснення для підпорядкованих підприємств щодо внесення змін у законодавство та нововведень у роботі.

Станом на 19.11.2014 року кількісний склад штатних працівників юридичних служб підприємств складає 7,5 штатних посад юрисконсультів та заключено 6 угод на юридичне обслуговування. В ряді підприємств правова робота розподілена в межах компетенції між окремими працівниками. Слід зазначити, що актуальним на сьогодні залишається питання введення або збереження штатної посади юриста на підприємствах.

На завершенні засідання колегії начальник управління Вадим Підгородній наголосив керівникам підприємств забезпечити ефективну роботу лісової охорони, з метою попередження випадків незаконної заготівлі і реалізації новорічних ялинок в передноворічний період 2015 року.

Вадим Підгородній також акцентував увагу директорів лісогосподарських підприємств щодо забезпечення зростаючих потреб населення у дровах паливних. «Враховуючи ситуацію, яка склалася на даний час, ми маємо йти на зустріч населенню, забезпечити реалізацію дров паливних за мінімально рентабельними цінами. У зоні діяльності кожного підприємства необхідно чітко визначити потребу соціально-незахищених верств населення у дровах паливних, щоб максимально допомогти», - зазначив Вадим Підгородній.

За підсумками роботи колегії були прийняті постанови та надано відповідні доручення керівникам лісогосподарських підприємств.

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

Фотоматеріали:


Фото.1. Туя західна, форма колоновидна, ДП «Львівський ЛСНЦ»

Фото.2. Однорічні сіянці бука лісового з закритою кореневою системою, ДП  «Львівський ЛСНЦ»
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління