Захистимо окрасу Карпатських гір

17 грудня 2014р, Новини. Прес-служба

Немає на світі жодної людини, яка б побувала в чудових Карпатських лісах, не залишила в пам’яті тієї чарівної краси, яку створила природа. Ніхто не може залишитися байдужим до прекрасним струнких смерічок, пухнастих ялиць, різноманіття рослинного і тваринного світу. А яке чисте повітря, яка цілюща вода в джерелах Карпатських лісів!

Всім цим ми зобов’язані природі, яка створила цей надзвичайний скарб – Карпати. Але щоб зберегти і примножити багатства наших лісів багато зусиль і праці приклали наші діди і батьки.

Тому лісівники Дрогобиччини приділяють надзвичайно багато уваги відтворенню та збереженню Карпатських лісів і їх раціональному використанню. Одним із завдань працівників лісової охорони з наближенням Нового року є розумне забезпечення установ, організацій, шкіл і дитячих закладів та населення району новорічними ялинками, новорічними букетами, охорони лісів від самовільної їх заготівлі.

Реалізація підлягають новорічні ялинки із обов’язковим маркуванням пластиковими бірками зі штрих-кодом. За цим штрих-кодом кожен покупець новорічної ялинки зможе перевірити звідки деревце походить та законність його заготівлі, ввівши код на спеціальному сайті-http://www/ulk.gov.ua або зателефонувавши по телефону за номером (0244)3-71-28.

Реалізація ялинок в біжучому році буде проводитися із дворів лісництв та складів. Роздрібні ціни на новорічні ялинки становить від 65 грн.

Але найважливіше завдання перед лісовою охороною полягає в захисті лісових насаджень від самовільної заготівлі новорічних ялинок. Через важке матеріальне становище багато громадян іде в ліси району, з метою незаконної заготівлі новорічних ялинок з метою продажу. Хочемо застерегти цих горе-заготівельників від подібних дій.

Працівники лісової охорони разом з правоохоронними органами та працівниками Мінекобезпеки будуть здійснювати постійне чергування в лісових масивах, на шляхах сполучення та місцях збуту, проводити перевірки правильності придбання та притягувати винних до суворої відповідальності згідно чинного законодавства. У випадку виявлення правопорушень на лісопорушників чекають значні штрафні санкції.

Так Постановою Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 року №665 затверджено такси для обчислення розміру шкоди, заподіяному лісу із проведенням щорічної індексації.

Згідно з цією постановою за одне незаконно зрубане в лісі хвойне дерево діаметром пня до 10 см штраф складатиме 198,45 грн. (відповідно діаметром 10,1-14 см – 349,68 грн., діаметром 14,1-18см – 897,87 грн.). Крім цього, згідно ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення лісопорушники сплачують штраф в розмірі від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 грн), а посадові особи від семи до дванадцяти неоподаткованих мінімумів (119-204 грн). Отже, за незаконно зрубану ялинку лісопорушник повинен відшкодувати щонайменше 283,45 грн.

Лісівники Дрогобиччини звертаються до всіх громадян з проханням активно допомагати в охороні шпилькових молодняків від самовільної заготівлі новорічних ялинок. Подбаймо про те, щоб залишити майбутнім поколінням не зруби і непотрібні зарослі, а повноцінні насадження, які будуть радувати серця майбутніх поколінь сотні років.


А. Дидик,
інженер охорони та захисту лісу

ДП "Дрогобицький лісгосп"
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління