Позиція Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства щодо сюжету на телеканалі «Інтер» в програмі «Подробиці тижня», який вийшов 17.04.2016 року.

18 квітня 2016р, Новини. Прес-служба

Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства вважає, що тема збереження Карпатських лісів є надзвичайно актуальною і потребує об’єктивного, фахового, неупередженого і правдивого висвітлення.

Територія про яку йде мова в сюжеті належить Сколівському військовому лісгоспу Івано-Франківського ліспромкомбінату Міністерства оборони України і не підпорядковується Львівському ОУЛМГ Державного агентства лісових ресурсів України, лісопильна рама, яка показана знаходиться в приватній власності і розміщена на території Коростівської сільської ради.

Землі Сколівського військового лісгоспу площею 10892 га відповідно до Указу Президента України № 157/99 від 11 лютого 1999 року включені до складу національного природного парку «Сколівські Бескиди» без вилучення у землекористувача.

Сколівський військовий лісгосп, як постійний лісокористувач здійснює фінансово-господарську діяльність самостійно, і несе повну відповідальність за стан охорони території та ведення господарства.

Усі лісогосподарські та природоохоронні міроприємства планує самостійно і тільки погоджує такі матеріали на науково-технічній раді НПП «Сколівські Бескиди» в розмірі встановленої розрахункової лісосіки (32,5 тис. м3).

Найбільш актуальною проблемою лісового господарства Карпатського регіону Львівської області є всихання ялинників.

Розширені виїзні колегії Держкомлісгоспу України за участю Кабінету Міністрів України, НАН України, Національного лісотехнічного університету України, Мінприроди України, голів обласних державних адміністрацій західних областей, громадських організацій (2005; 2010 роки) відзначили інтенсивне всихання ялинових деревостанів в Карпатах, що науковцями і практиками розглядається, як стихійне лихо.

Державна лісова охорона та служба охорони Національного парку не наділена правом державного контролю за господарською діяльністю інших постійних лісокористувачів, в тому числі і військового лісгоспу.

З часу створення парку (1999 рік) неодноразово ставилось питання про передачу земель Сколівського військового лісгоспу в постійне користування парку. Доцільність передачі підтримує Сколівські районна рада (Рішення № 272 від 29 листопада 2005 р.), Львівська обласна рада (Рішення № 491 від 26 лютого 2008 р. та звернення до Президента України та Міністерства оборони України № 836 від 10 березня 2009 р.). Необхiднiсть передачi у постiйне користування територiї 10892 га Сколiвського вiйськового лiсгоспу пiдтверджується висновками Державного управлiння екологiї та природних ресурсiв у Львiвськiй областi, науковими обгрунтуваннями спецiалiстiв провiдних наукових установ Львiвщини. Жодне з цих клопотань не було підтримане Міністерсвом оборони України.

Міністерсвом оборони України не було виконане Розпорядження Кабінету Міністрів України від 04.09.2013 року №773-р «Про передачу цілісних майнових комплексів державних підприємств до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів».

З метою підвищення ефективності управління та діяльності лісогосподарських підприємств Міністерства оборони України, які розташовані та території Львівської області, цільовому та ефективному використанню фондів, а також недопущенню штучного створення умов для зростання соціальної напруги, Львівська облдержадміністрація протягом 2015 року неодноразово зверталася до Міністерства оборони України з проханням підпорядкування Сколівського військового лісгоспу та Мостиського військового лісництва державного підприємства «Івано – Франківський ліспромкомбінат» державному підприємству «Львівський військовий лісокомбінат», однак і ця пропозиція Міністерством оборони України була відхилена.

Передача в постійне користування території Сколівського військового лісгоспу Національному природному парку «Сколівські Бескиди» дозволила б кардинально змінити режим ведення господарства на даній території та забезпечила б дотримання чинного природоохоронного законодавства.


Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління