Учнівські лісництва – важлива ланка екологічного виховання молоді

23 лютого 2015р, Новини. Прес-служба

Нещодавно у Бродівській ЗОШ І-ІІІ ст. відбулася науково-практична конференція «Дотик природи». Організатором науково-практичної конференції став відділ освіти Бродівської районної державної адміністрації. Конференцію відкрив з молитви о.Тарас Дзьоба - голова комісії з питань екології Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ. У вступному слові голова Бродівської районної ради Шайдуліна О.В. розповіла про проблеми екології в районі і методи їх вирішення. До дітей і дорослих звернулася також завідувач методичного кабінету відділу освіти Бродівської РДА Антоненко Н.В., закликаючи присутніх берегти рідну природу.

У роботі науково-практичної конференції взяли участь і представники лісової галузі. З доповіддю «Учнівські лісництва - важлива ланка екологічного виховання молоді» виступила Кінаш Л.Л. - інженер лісових культур державного підприємства «Бродівське лісове господарство». Доповідач зазначила, що наш край багатий лісами. Зокрема, такими породами як дуб звичайний, бук лісовий, сосна звичайна, клен гостролистий, липа широколиста, липа дрібнолиста, яблуня лісова і ін. Наші ліси наповнені пташиним співом, росте в них багато ягід, грибів і лікарських рослин. Було проведено одне цікаве спостереження: чим багатша й красивіша природа, тим добріші люди, які живуть у її гармонії. Тому центром екологічного виховання у Бродівському районі є шкільні лісництва.

На підприємстві ДП «Бродівський лісгосп» створено чотири шкільних лісництва. Ці позашкільні освітні заклади розгорнули багатопланову, цікаву роботу, шукають нові форми трудового й екологічного виховання юнацтва. Для ефективної роботи від лісового господарства призначили фахівців, які безпосередньо відповідають за роботу кожного учнівського лісництва, які вболівають за розвиток шкільних підрозділів та створили умови для трудового й естетичного виховання учнівської молоді.

"Найстаріше" учнівське лісництво - Берлинське. Було організоване в грудні 1977 року на базі Хмілівської середньої школи. В цей час воно нараховувало в своєму складі 80 учнів-старшокласників. Вони доглядали 115 га лісу. Керувала шкільним лісництвом рада в складі 11 чоловік, куди входили учні-активісти, досвідчені спеціалісти лісгоспзагу та вчитель біології.

Друге шкільне лісництво це - Бродівське. У шкільному лісництві оформлені стенди, зібрані за лісівничою тематикою. Дуже багато лісівникам допомагають учні Бродівської школи в лісорозсаднику. Вони піклуються про молоді саджанці на розсаднику, просапуючи і підтримуючи рядочки майбутнього лісу в чистоті.

Ще функціонують два молодих шкільних лісництва - це Заболотцівська і Лешнівська школи.

Для практичних занять при лісництвах виділяються ділянки лісових культур, площі на лісових розсадниках, шкілках декоративних рослин. За допомогою наставників діти знайомляться з новими технологіями у вирощуванні та догляді за лісовими культурами, охоче працюють, доглядають у теплицях за живцями декоративних порід.

Крім того вихованці учнівських лісництв проводять спостереження, досліди та експерименти, виконують науково-дослідницьку роботу, приймають участь у різних акціях та конкурсах. До роботи в лісі залучають переважно учнів 7-10 класів, тож різноманітні види лісогосподарських робіт виконує лісівнича юнь.

Школярі беруть активну участь у різних природоохоронних заходах, таких як:  «Очистимо джерела», «Майбутнє лісу у твоїх руках», «Шпаківня», «Годівничка» та ін.  

Щороку з березня по травень проводиться місячник природоохоронної та просвітницької екологічної роботи в школі. В рамках всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» найбільш плідною є  робота в лісі. Учні школи є незамінними помічниками лісівників, адже школи не один рік тісно співпрацюють з ДП «Бродівське лісове господарство». 

Учні залучаються до навчально-дослідної та експериментальної роботи, здійснюють виробничу діяльність (садять ліс, вирощують саджанці, збирають насіння, охороняють і приваблюють птахів, охороняють рідкісні види дерев, кущів і трав’янистих рослин, проводять фенологічні дослідження). У поєднанні зі згаданими заходами шкільні лісництва працюють над науково-дослідною роботою, а саме: «Вирощування сосни звичайної», «Вирощування модрин», «Вирощування сосни жорсткої», «Утилізація і переробка побутових відходів» тощо.

Робота шкільного лісництва не проходить безслідно – вона залишає в душах дітей глибокий слід поваги й любові до природи, а ще виховує майбутніх лісівників – вартових наших лісів. Величезна роль у такому вихованні належить праці, яка повинна стати для дитини усвідомленою необхідністю, адже саме практичними діями можна закріпити набуті знання, побути наодинці з прекрасним лісовим світом.

Програма конференції була досить насиченою. Для учнів було організовано роботу у секціях за темами: «Довкілля та здоров’я», «Краса і біль природи», «Від екологічних знань до екологічного світогляду». Також цього дня було проведено низку виставкових заходів та продаж "екологічної сумки". Діти розповіли, що використовуючи ці сумки - ми не будемо забруднювати природу одноразовими пакетами. Кошти від продажу сумок  діти вирішили віддати на допомогу бійцям, які знаходяться в зоні АТО.

Робота науково-практичної конференції «Дотик природи» показала, що у нас дійсно талановита та творча молодь. І коли діти ще зі школи будуть дбати про природу і усвідомлювати відповідальність за свої вчинки, то наша країна дійсно має світле майбутнє.

Прес-служба Львівського ОУЛМГ,

за матеріалами ДП "Бродівський лісгосп"


 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління