Збережемо перші провісники весни

25 лютого 2015р, Новини. Прес-служба

Не дивлячись на те, що за вікном ще лютий, сонячне проміння протягом дня все більше й більше прогріває землю. Найбільш яскравими та, мабуть, найбільш очікуваними є весняні квіти. Вони після снігового покриву та зимових холодів не залишаються не поміченими між сухих трав і торішнього листя. Заради декілька-денного букету з квіток підсніжника, шафрану чи інших первоцвітів ми завдаємо природі великої шкоди.

Поки що не всім рослинам загрожує загибель, деякі з них є дуже поширені. Але є види з досить обмеженим місцезростанням, з вузьким ареалом поширення. Разом з ними є й рослини, що занесенні до Червоної книги України – вони й потребують нашого спільного захисту.

Відповідно до вимог Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України» щороку природоохоронці, правоохоронці та лісівники Львівщини долучаються до проведення акції «Первоцвіт», контролюють недопущення збору та заготівлі рослин, занесених до Червоної книги України.

Не зайве нагадати, що порушення порядку як збуту так і придбання об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або порушення вимог щодо їх охорони тягне за собою адміністративну відповідальність:

Стаття 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою штраф у розмірі 51-255 грн. Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 153-408 грн.

Стаття 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, погіршення середовища зростання рослин, занесених до Червоної книги України, знищення, незаконне вилучення їх з природного середовища тягне за собою накладення штрафу на громадян 340-510 грн. і на посадових осіб 510-850 грн. з конфіскацією незаконно добутого.

Крім того, Постановою Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030 передбачена компенсація за незаконне добування, знищення або пошкодження видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання): підсніжник білосніжний – 62 грн., за рослину білоцвіт весняний – 62 грн., за рослину шафран гейфелів – 62 грн., за рослину рябчик шаховий – 49 грн., за рослину сон великий – 49 грн.

Серед причин зменшення популяції первоцвітів є той факт, що люди зазвичай не мають почуття власної міри, що призводить до винищування первоцвітів у великих масштабах. Охорона навколишнього середовища має бути першочерговим завданням кожного громадянина. Тільки така співпраця допоможе зберегти та відновити природне різноманіття нашої держави.

Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства закликає усіх громадян утриматися від збирання та придбання ранньоквітучих рослин. Бережіть природу!

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління