Звернення щодо приватизації державних лісогосподарських підприємств

6 березня 2015р, Новини. Прес-служба

Ліси – унікальне національне багатство України, стратегічний ресурс держави, екологічне і соціальне значення якого переважає суто економічне.

Світовим співтовариством ліс визнаний найважливішим чинником у запобіганні кліматичних змін, покращенні екологічних умов життя людей, пом'якшенні негативної дії природних факторів. Визнанням цього є оголошення ООН 2011 року – Роком лісів. Серед п'яти основних документів, які були прийняті Конференцією ООН з довкілля і розвитку у Ріо-де-Жанейро у 1992 р. була Заява про принципи щодо лісів. В ній наголошується на важливій ролі лісів у інтегральному розвитку суспільства. Крім цього,

Організацією Об'єднаних Націй, ліси і лісове господарство віднесені до одного з десяти основних секторів "зеленої економіки" (UNEP, 2011).

Відомо, що лісистість України становить лише 15,9% і є однією з найнижчих у Європі. Враховуючи надзвичайно важливу екологічну, соціальну, економічну роль лісів, їх істотний вплив на гідрологічний і кліматичний режими країн Європи, значущість загальносуспільних властивостей лісу, необхідних населенню та галузям економіки держави, Україні у найближчі роки необхідно виростити понад два мільйони гектарів нових лісів (Державна цільова програма "Ліси України" на 2010-2015 р.р., Постанова КМ України від 16.09.09р., № 977).

У зв'язку з вищевикладеним лісівнича громадськість України заявляє про необхідність при доопрацюванні проекту Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" врахувати наступне:

1. Національна лісова політика України повинна бути спрямована на зміцнення державної форми власності на ліси як такої, що забезпечує екологічну стійкість лісових екосистем та підвищує результативність їх екологічних і соціальних функцій. 84% лісів світу знаходяться у державній власності (в Африці – 98%, Азії – 95%, Європі – 90%, Південній Америці – 75%, Північній і Центральній Америці – 66%, Океанії 62%). В останні десятиріччя багато країн світу викупляють ліси у приватників і переводять їх у державну власність для забезпечення ефективного загальносуспільного функціонування.

2. Вважати недоцільною і недопустимою приватизацію існуючих лісів державної та комунальної власності.

3. Приватна власність на ліси в Україні має розвиватися шляхом створення лісових насаджень на приватних нелісових землях та малопродуктивних і деградованих землях сільськогосподарського призначення.

4. Виконання лісом біосферних, екологічних, економічних та соціально-культурних функцій було, є і повинно бути на даному етапі розвитку суспільно-економічних відносин надбанням всього суспільства. За теперішнього часу в Україні ще не склалися економічні, соціально-психологічні та відповідальні за сталий розвиток і майбутнє наших поколінь умови для приватизації лісів. Повністю відсутня нормативно-правова база лісогосподарювання і лісокористування у приватизованих лісових насадженнях.

5. Не використовувані землі, які впродовж політико-економічних змін в країні спонтанно заліснились, перевести із категорії сільськогосподарських земель до категорії "лісові землі" з подальшим передаванням їх у державний лісовий фонд або під приватизацію.

Ліси України – це національна природна спадщина, неоціненне, життєвонеобхідне багатство, яке належить не лише нашому, але й майбутнім поколінням. Їх охорона, примноження і збереження повинні бути відповідальним почесним обов'язком кожного з нас.

Просимо Кабінет Міністрів України врахувати наші пропозиції, а Верховну Раду України – їх підтримати.

Обговорено і прийнято на розширеному засіданні Вченої ради університету та Президії Лісівничої академії наук України 26 лютого 2015 року. 

dklg.kmu.gov.ua

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління