Ліс - наше багатство, не допустіть знищення його вогнем!

11 березня 2015р, Новини. Прес-служба

У зв’язку із сходженням снігового покриву та встановлення сухої погоди, у лісах України розпочався пожежонебезпечний період – найскладніший та найвідповідальніший період для лісівників, адже на пильності кожне дерево, кожен гектар масиву, які потрібно зберегти від вогню.

З метою попередження лісових пожеж і мінімізації їх наслідків Держлісагентством, територіальними органами, лісогосподарськими підприємствами галузі щорічно здійснюється комплекс організаційних, профілактичних та попереджувальних протипожежних заходів. У лісових масивах влаштовано 4 тис. км протипожежних розривів, 145 тис. км мінералізованих смуг, 7,6 тис. км доріг протипожежного призначення.

Здійснюються лісівничі заходи щодо зменшення горимості лісів. Встановлено 13 тис. бігбордів, плакатів і аншлагів на протипожежну тематику, 12,4 тис. шлагбаумів для обмеження доступу в ліси транспортних засобів.

Створена мережа із 442 пожежно-спостережних веж, з них 224 обладнано сучасними телевізійними системами спостереження. На оснащенні знаходиться 621 пожежний автомобіль, 110 лісопожежних модулів на шасі УАЗ, понад 1,6 тис. тракторів з ґрунтообробним обладнанням, 635 мотопомп, понад 7 тис. ранцевих лісових обприскувачів та інші технічні засоби.

У лісогосподарських підприємствах постійно відбувається цілодобове чергування та належний зв’язок між працівниками державної лісової охорони. У разі виникнення загорянь у лісовому масиві слід негайно повідомити в лісогосподарське підприємство за місцем знаходження, пожежну службу, тощо.

Лісові пожежі є найбільшим лихом для лісу. За лічені хвилини вони можуть знищити або пошкодити лісові насадження, що вирощувалися десятиріччями. При цьому збитків зазнають не тільки лісові масиви, рослинність, гинуть також дикі тварини, птахи, комахи.

Щоб уникнути лісових пожеж протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

- розведення багать у лісі (крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях);

- заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди; палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, витрушувати з люльок гарячий попіл, крім місць, що обладнані для цієї мети.

- випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали).

Опинившись в зоні лісової пожежі слід дотримуватися наступних правил:

- не тікайте від полум’я, а долайте кромку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;

- з небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню;

- дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі - воно менш задимлене;

- рот і ніс прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини, по можливості змоченої;

- будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати;

- під час гасіння пожежі, не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з уваги інших учасників гасіння.

- у місцях торф’яних пожеж пересувайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину слою, що вигорів;

- після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу.

Правила дій: як загасити пожежу в лісі

Найпоширеніший засіб її гасіння – захльостування полум’я віником з гілок листяних дерев. Потрібно рухатись по вогнищу і наносити удари всклизь, начебто замітаючи полум’я вбік, на вигорівшу площу. Збивши основне вогнище, при наступному ударі по цьому місцю, віник затримують, прижимаючи до палаючої кромки і повертають, що дає охолонути горючим матеріалам.

Також, для гасіння лісових пожеж використовують спосіб, при якому закидають кромку пожежі рихлим ґрунтом, який викопують штиковими лопатами. Для цього ґрунт, який забирається лопатою поблизу кромки пожежі, кидають вздовж неї. Ґрунт попадає на горючі матеріали, охолоджує їх та ізолює від повітря. При гасінні спочатку збивають полум’я, а потім, зупинивши пожежу, насипають на кромку шар ґрунту товщиною 6-8 см.

Якщо поблизу є водоймище – вогонь заливають водою. При цьому починають наступ на вогонь з того боку, куди він рухається, і намагаються оточити район пожежі з усіх боків.

Пам’ятайте! За порушення правил пожежної безпеки в лісах передбачена адміністративна відповідальність:

- статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення вимог пожежної безпеки в лісах, передбачений штраф на громадян у розмірі від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

- Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Проте слід наголосити, що яких би заходів не вживали працівники державної лісової охорони, без свідомої поведінки зі сторони громадськості, усвідомлення людьми масштабів загрози, що несе в собі «червоний півень», лісові масиві не будуть в повній безпеці.

Громадяни, тож будьмо відповідальними за збереження лісу від вогню!


Прес-служба Держлісагентства 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління