ЗАГИБЕЛЬ ЛОСЯ У ЯВОРІВСЬКОМУ РАЙОНІ

16 вересня 2013р, Новини. Прес-служба

На Яворівщині 9 вересня у с. Калинівка біля мосту через річку "Віжомля" місцеві жителі виявили живого лося, який лежав на березі річки на відстані 10 - 15 метрів від мосту. Коли до дикої тварини хтось наближувався, то вона тривожно здіймалася і намагалася стати на ноги, але у той же час валилася знову на землю. Невдовзі стала зрозуміла жахлива причина поведінки тварини - у неї були переламані обидві передні кінцівки. Представники державної лісової охорони ДП "Рава-Руський лісгосп", які оперативно прибули на місце події, встановили, що молодий лось опинившись на автомобільній дорозі, зайшов на міст. Коли до нього з обох сторін наблизились автомобілі, він стрибнув з мосту на берег річки. Але стрибок виявився фатальним тому, що біля мосту берег річки укріплений бетонними плитами, і тварина майже з 4-х метрової висоти, смертельно травмувалась об бетонні плити, які знаходяться під мостом. Травмована тварина вихопившись на берег подолала шлях понад десять метрів, і надалі, очевидно їй не вистачило сил. Потрібно зауважити, що цей міст знаходиться в аварійному стані, і на ньому відсутні поручні. Також місцеві жителі розповідають, що за останні п'ять років на ньому сталося декілька дорожньо-транспортних пригод в яких були людські жертви.

Працівниками державної лісової охорони терміново були повідомлені представники державних органів місцевого самоврядування, районного відділу міністерства надзвичайних ситуацій, представників державної ветеринарно-санітарної служби та Львівську ОДА (департамент екології та природних ресурсів). Ветлікарі, які оглянули травмовану тварину, візуально встановили, що травми отримані лосем, не сумісні з життям. Однак, всіма присутніми на місці трагічної події державними представниками були прийняті першочергові можливі заходи щодо врятування життя тварини. Викликані фахівці Львівської Зооветеринарної Академії, які оглянули молодого лося, приступили до його лікування. Виявивши спритність та приклавши зусилля майстерно зробили декілька уколів для підтримки життєдіяльності тварини і її заспокоєння. Однак, при завантаженні на автомобіль, щоб транспортувати тварину до Львівської Зооветеринарної Академії, лось перестав подавати признаки життя.

Згідно ветеринарно-санітарних вимог тушу тварини було доставлено у місто Жовкву на утилізаційний завод, де після проведеного розтину була встановлена причина загибелі лося. Тварина загинула від внутрішньої кровотечі, яка виникла при переломі декількох ребер, які прокололи легені.

Така подія з трагічним наслідком робить очевидним проблеми відносин людини з дикою природою. Фактор турботи став основною причиною загибелі тварини, яка мала б спокійно знаходитись у своєму природному середовищі, однак фактор турботи звірів внаслідок надмірного антропогенного навантаження на лісостани змушує звірів залишати їхні природні ареали. Людський фактор став причиною витіснення звірини з її домівки. Через грибний урожай та масове відвідування лісових масивів грибниками, туристами і просто відпочиваючими звірі покидають облюбовані місця і опиняються на незнайомих для них місцевостях, що інколи приводить до трагедій не тільки звірів, а й людей.

Брак чітко визначених прав та дій у подібних ситуаціях, навіть спеціалістів певної професії, унеможливлює надання необхідної, першочергової допомоги крупним рослиноїдним ссавцям і хижакам також. Відсутність необхідних інструкцій та обов’язків відповідних державних служб, технічних та медикаментозних засобів в органах місцевого самоврядування та державних установах, в конкретній ситуації призвели до втрати часу і відповідно унеможливили порятунок тварини.

Нагадаємо, що це вже другий випадок загибелі лося на Львівщині в цьому році - в травні лось загинув на вулицях міста Львова.

В. Бурмас, начальник відділу мисливського господарства,
головний мисливствознавець Львівського ОУЛМГ


 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління