Інформація для споживачів деревини (лісопродукції)

9 жовтня 2015р, Новини. Прес-служба

1. Маркування деревини (лісопродукції)

Вся заготовлена деревина (лісопродукція) підлягає маркуванню.

а) Поколодному обміру та маркуванню підлягають хлисти і ділова деревина.

Хлисти-це стовбур поваленого дерева, очищений від гілок,верховіття і пенькової частини. В торці хлиста під час маркування ставиться тільки діаметр хлиста виміряний по середині довжини цьогож хлиста

Ділова деревина: пиловники всіх сортів, фансировина для лущення та стругання всіх сортів, а також будівельний ліс. На верхньому зрізі ділової деревини під час маркування ставиться сорт і діаметр.

У промарковані вищевказані сортименти в тороці за допомогою спеціального молотка на відстані від краю не ближче ніж 50 мм забивається бірка.

б) Обмір та маркування балансів, дров, деревини дровяної для технологічних потреб та хворосту проводиться штабелями в складочних кубічних метрах ширина,висота,довжина штабелю з переведенням у щільні згідно ДСТ 3243-88, ДСТУ 2034-92, ДСТУ 4020-2-200; бірка забивається одна на кожний штабель.

2. Вивезення деревини (лісопродукції).

Порядок оформлення первинної документації застосовується при вивезенні лісопродукції від усіх видів рубок і місць зберігання (франко-ліс, франко-трель, франко-проміжний склад) на кінцеві склади свого підприємства.

Вивезення лісопродукції на кінцеві склади підприємства (нижні, проміжні склади, цехи переробки та інші підрозділи) власним автотранспортом здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Переліку документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні» № 207 від 25.02.2009 р. на підставі спеціалізованої Товарно-транспортної накладної (форма 1-ТТН (ліс), затвердженої наказом Держлісагентства України.

Відправником та одержувачем деревини можуть бути тільки структурні підрозділі одного лісогосподарського підприємства незалежно від їх територіального розташування і відстані перевезення.

Товарно-транспортна накладна формується в КПК (кишеньковий персональний комп’ютер відповідальної за відпуск лісопродукції особи на підставі Специфікації-накладної на деревину відпущену СН (специфікація-накладна), яка є додатком до форми 1-ТТН (ліс).

Для цього відповідальною за відпуск деревини особою:

- з бази даних КПК до електронної форми СН завантажується інформація щодо пункту навантаження (з зазначенням кварталу, виділу, ділянки де заготовлена деревина) та вантажоодержувача, номеру автомобіля (причепа), прізвища та ініціалів водія, найменування перевізника (за умов найму автотранспорту) (при відсутності в базі даних КПК зазначеної вище інформації необхідні дані вписуються до товарно-транспортної накладної після її друкування);

- здійснюється сканування бирок, якими маркована деревина, що підлягає вивезенню з занесенням до СН даних поколодного обліку, що зафіксовані в КПК ще при прийманні деревини від заготівлі. При цьому відбувається автоматичне заповнення Товарно-транспортної накладної (форма 1-ТТН (ліс) з розподілом по групах діаметрів та обрахуванням об’ємів відпущеної деревини.

Для перевірки даних, внесених в СН, їх можливо переглянути на моніторі КПК та внести в разі необхідності корективи.

Товарно-транспортна накладна (форма 1-ТТН (ліс) та СН до неї за допомогою мобільного принтера друкується у чотирьох примірниках та здійснюється вивантаження (передача) даних СН щодо відпущеної деревини до облікової системи підприємства.

Перший примірник ТТН залишається у відправника, другий – на кінцевому складі, третій та четвертий - передається водію (якщо транспорт найманий) або залишається в бухгалтерії підприємства (якщо транспорт власний). Третій примірник додається до подорожнього листа і є підставою для обліку транспортної роботи та нарахування заробітної плати водію.

Оскільки Товарно-транспортна накладна (форма 1-ТТН (ліс) підготовлена та передана до облікової системи в електронному форматі, і має як документ електронний код та захищена від підробки штрих-кодом, вона не завіряється печаткою.

Усі примірники завіряються тільки підписами відправника, водія, що прийняв вантаж для перевезення та одержувача.

3. Реалізація деревини ( лісопродукції)

Відпуск лісопродукції відбувається на підставі договорів постачання, інформація про які “завантажується” з електронної бази даних підприємства до КПК відповідного складу, на підставі Наряда на відпуск лісопродукції (форма ЛГ-11), де вказується назва Покупця, місце реалізації, строк вивозки, порода, сортимент, сорт, довжина, група діаметрів, ціна та кількість лісопродукції (хворост реалізується без нарядів).

Реалізація лісопродукції на період до затвердження в Мін’юсті спеціалізованої галузевої форми Товарно-транспортної накладної 1-ТТН (ліс) здійснюється на підставі Товарно-транспортної накладної (типова форма 1-ТН), що затверджена наказом Мінтрансу, Мінстату України від 29.12.1995 р. № 488/346 та відповідної довіреності, наданою особою, що отримує вантаж.

Формування даних до Товарно-транспортної накладної (типова форма 1-ТН), здійснюється шляхом створення в КПК Специфікації – накладної на деревину відпущенуї (СН), яка створюється аналогічно порядку наведеному в п.3.2.

Товарно-транспортна накладна типової форми № 1-ТН виписується у чотирьох примірниках:

- перший примірник (з підписами про отриману продукцію) залишається у вантажовідправника (лісництво чи інші підрозділи держлісгоспу) і є підставою для списання лісопродукції;

Другий, третій і четвертий примірники, завірені підписами і печаткою (штампами) вантажовідправника, передають водію;

- другий примірник водій здає вантажоодержувачу, він є підставою для оприбуткування товарно-матеріальних цінностей;

- третій і четвертий примірники водій передає перевізнику.

Якщо перевізником є саме лісогосподарське підприємство, то третій і четвертий примірники залишаються в бухгалтерії підприємства.

Зазначений порядок реалізації застосовується незалежно від місця відвантаження (з лісу, проміжних складів, нижніх складів, інших підрозділів) та покупця (юридична чи фізична особа).

В разі, коли покупець – фізична особа вивозить лісопродукцію гужовим транспортом, то теж виписується товарно-транспортна накладна.

Для відвантаження лісопродукції залізницею підприємство (держлісгосп) на початку місяця зобов’язане надіслати кінцевому складу (цеху) наряд на відвантаження лісопродукції залізницею і план перевозок.

Перелік лісопродукції в розрізі порід, сортиментів, сортів, довжини, діаметра і кількості штук проводиться по мірі навантаження її в вагони за допомогою КПК шляхом створення Специфікації-накладної поколодної на відправлення лісопродукції залізницею (водним шляхом) (форма ЛГ-18) за рахунок сканування колод . При цьому особливу увагу слід приділяти додержанню Держстандартів і обліку кількості навантаженої лісопродукції.

Специфікація-накладна поколодна складається окремо на кожний вагон з обов’язковим заповненням всіх даних форми від заголовку до підпису відправника лісопродукції.

Специфікація-накладна поколодна роздруковується в 5-ти примірниках, з яких перший, третій і четвертий разом з квитанцією залізничної накладної здаються підприємству, другий додається до залізничної накладної, а п’ятий лишається в справах кінцевого складу (цеху).

При реалізації продукції на експорт, слід додержуватись вимог, які зазначені в контрактах з іноземними покупцями, а також звертати особливу увагу на чітке заповнення всіх необхідних документів, передбачених чинним законодавством.

Відділ лісових ресурсів, машин
та технологій Львівського ОУЛМГ


 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління