У Львівському ОУЛМГ відбувся семінар з впровадження вибіркової,наближеної до природи, системи рубок

15 жовтня 2015р, Новини. Прес-служба

За ініціативи Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства 12-13 жовтня 2015 року відбувся виїзний семінар з вивчення вибіркової, наближеної до природи, системи рубок у підвідомчих лісогосподарських підприємствах. Для участі в семінарі були запрошені проректор з наукової роботи НЛТУ України Криницький Г.Т., представники департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА, Львівської державної лісовпорядної експедиції ВО «Укрдержліспроект» та головні лісничі державних лісогосподарських підприємств.

Згідно програми семінару були відвідані дослідно-виробничі об’єкти з використанням вибіркової системи рубок в ДП «Рава-Руський лісгосп», ДП «Бібрський лісгосп», ДП «Стрийський лісгосп» та ДП «Сколівський лісгосп».

В ДП «Рава-Руський лісгосп» учасникам семінару були показані об’єкти з лісовідновлення, зокрема, створення піднаметових лісових культур бука лісового, проведення І прийому рівномірно-поступової рубки в букових деревостанах, постійну лісонасіннєву ділянку псеудотсуги Мензіса та новостворений базовий лісовий розсадник, де вирощується садивний матеріал сосни звичайної, дуба звичайного, бука лісового, ялиці білої в коробах та відкритому ґрунті.

В ДП «Бібрський лісгосп» ознайомились з результатами проведення різних способів та технологій рубок головного користування, а також станом природного відновлення бука лісового після їх проведення на стаціонарі «Суходільський» в Суходільському лісництві в кварталах 30-31 на площі 13,0га, який закладений в 2003 році спільно з науковцями Національного лісотехнічного університету України. На науково-виробничому стаціонарі «Романівський», який закладено в 2007 році на площі 13,0га, було продемонстровано відбір дерев в рубку переформування з метою вирощування букових лісостанів зі складною вертикальною і горизонтальною структурою на основі природного насіннєвого поновлення.

На науково-виробничому стаціонарі «Моршинський» площею 0,8га, що в ДП «Стрийський лісгосп», було продемонстровано результати проведення першого прийому рубки переформування одновікового дубово-ялицево-грабового деревостану у різновіковий, багатоярусний, наближений до природи лісівництва на основі природного поновлення. Використовуючи набутий досвід з переформування одновікових деревостанів у різновікові на основі природного поновлення, ДП «Стрийський лісгосп» у 2013 році провів рубки переформування в Задеревацькому лісництві на площі 30,9 га, а в 2015 році на площі 57,6 га.

В ДП “Сколівський лісгосп»” було оглянуто ділянки на яких проведено рубки переформування деревостанів на площі 8,1га в 2014 році і ділянки, які відведенні в 2015 році на площі 58,2 га.

На дослідно-виробничих об’єктах обговорювались проблеми в переформуванні одновікових насаджень, зокрема, відсутності нормативної бази, шляхів зміни лісівничої психології працівників при відведенні дерев в рубку і забезпеченні безперервного існування лісового середовища та невиснажливого лісокористування.

Відділ лісового господарства

Львівського ОУЛМГ

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління