Самовільна рубка ялинок - непоправна шкода лісу

14 грудня 2015р, Новини. Прес-служба

Невдовзі новорічні свята. Різдво. Природно, усі турбуються, аби вони пройшли весело та урочисто. Невід’ємним атрибутом наших свят є ялинка. Але нас, лісівників, турбує те, що напередодні цих радісних свят окремі громадяни бездумно вирубують молоді ялинки та смереки. І, здебільшого, роблять це з метою наживи. Прикро, але вони, на жаль, забувають, що довкілля, як і ми самі, створено Господом, а тому до нього треба відноситися як і до творіння Господнього.

У передсвяткові дні ми працюємо з подвоєною напругою. І все тому, що намагаємося захистити лісові угіддя від «ялинкових» браконьєрів, застосовуючи найрізноманітніші заходи.

Аби мінімізувати самовільні вирубки насаджень новорічних ялинок, директор ДП «Боринське лісове господарство» Михайло Ільницький видав наказ «Про додаткові заходи щодо забезпечення охорони шпилькових насаджень від незаконних рубок у передноворічний період». Ним – у період з 1 грудня 2015 року по 5 січня 2016 року, встановлено чергове працівників державної лісової охорони, разом з представниками громадськості, правоохоронних органів, на залізничних станціях, у лісових масивах, де можуть бути вчинені самовільні заготівлі деревець, породи ялинка та смерека, або незаконні перевезення новорічних ялинок. Для цього створені 3 мобільні групи, до яких входять, крім працівників лісової охорони, працівники Турківського відділення поліції, представники органів місцевого самоврядування.

Відповідно до спільного наказу Львівського ОУЛМГ, Головного управління Національної поліції у Львівській області, Державної екологічної інспекції у Львівській області від 24 листопада 2015 року №91/3/175-і “Про додаткові заходи щодо забезпечення охорони шпилькових насаджень від незаконних рубок в передноворічний період” та розпорядження голови Львівської облдержадміністрації «Про комплекс заходів щодо реалізації ялинок та охорони хвойних насаджень від вирубування у передноворічний період 2016 року» від 07.12.2015 року №780/0/5-15, з метою недопущення та боротьби із незаконними вирубками та перевезенням новорічних ялинок в Старосамбірський та Турківський райони будуть відряджені два екіпажі ДАІ.

В цілому задіяно 38 осіб. Наразі проведено 5 рейдів, секвестровано 20 новорічних ялинок

Зокрема 26 листопада, під час проведення рейду, нами виявлено викрадені, самовільно зрубані ялинки - 18 дерев до 10 см. Самовільну рубку даних деревцят було вчинено у Яблунському лісництві. Лісовому господарству завдав збитків, на суму 1476 тис.грн. житель с.Верхня Яблунька Шукост Христофор Васильович (на фото).

Матеріали по даному факту направлені у Турківське відділення поліції – для притягнення  до відповідальності, згідно діючого законодавства.

Хочу наголосити, що, враховуючи вимоги діючого законодавства, штрафи за самовільну порубку ялинок зросли і залежать від діаметра стовбура дерева: до 10 см – 198 грн. 45 коп.; від 10,1 см – 14 см – 349 грн. 68 коп.; від 14,1 см – до 18 см – 897 грн. 87 коп. А за незаконне вирубування дерев хвойних порід у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду відшкодування збитків здебільшого у 5,5 рази (Постанова КМ України від 24 липня 2013 року за № 541).

Щоб не створювати зайвих клопотів та проблем у питаннях придбання новорічних ялинок, працівники нашого держлісгоспу підготували в достатній кількості ялинок для реалізації населенню, з видачею відповідних супровідних документів, з обов’язковим маркуванням пластиковими бирками та штрих-кодами. Отож, усім, хто хоче придбати новорічну ялинку, варто лише звернутися у наші лісництва, або у держлісгосп, написавши відповідну заяву. І всі проблеми будуть вирішені. А охочим до легкої наживи, варто задуматися: чи здійснювати самовільні рубки ялинок і потім мати справу з правоохоронними органами, чи краще звернутися до працівників державної лісової охорони за невелику ціну придбати лісові красуні.

Василь Ковальчин,
провідний інженер охорони
та захисту лісу
ДП «Боринськй ЛГ»
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління