Шкільні лісництва – надійна допомога лісівникам

16 грудня 2015р, Новини. Прес-служба


Одними з традиційних форм залучення учнівської молоді до охорони природи є учнівські лісництва. Мета їх створення — виховувати у дітей дбайливе ставлення до природи, розширення і поглиблення знань у галузі природних наук, набуття практичних умінь та навичок ведення роботи в лісовому господарстві. Відчутну роль ці трудові об'єднання відіграють як осередки професійної орієнтації для учнівської молоді.

За сприяння педагогічних колективів Сколівської академічної гімназії, Труханівсьокої ЗОШ І-ІІІ ст., Орівської ЗОШ І-ІІІ ст. ДП “Сколівське лісове господарство” вміло координує роботу шкільних лісництв. Приємно відзначити, що з кожним роком їх кількість збільшується, що вимагає від лісівників особливої уваги у наданні методичної допомоги в організації роботи як існуючих, так і новостворених учнівських об'єднань, сприяє в оформленні необхідної документації та розробки тематики дослідницької роботи і надання допомоги в організації навчального процесу.

Перше шкільне лісництво в ДП “Сколівське ЛГ” було створене в 1981 р. на базі Сколівської середньої школи №1. Сьогодні в лісгоспі активно діють уже три шкільні лісництва. Їхня діяльність проводиться здебільшого за такими напрямками: навчально-виховна робота; експериментально-дослідницька робота; виробнича практика; організація змістовного дозвілля на природі.

Члени учнівських лісництв є активними учасниками різноманітних природних акцій, зокрема: “Майбутнє лісу в твоїх руках”, “Місячник лісу і саду”, “Ліси для нащадків”, “Посади дерево”, “Зелений паросток майбутнього”, “Чиста Україна — чиста земля”, “Мурашка”” , “День довкілля”, “Шпаківня” , “Хатинка для птаха”, “Добра зима”, “З гостинцями — до звірів”. Під час проведення трудових акцій члени учнівських лісництв садять дерева на нових площах, закладають шкілки дерев і кущів, огороджують та розселяють мурашники, збирають насіння дерев, заготовляють корми для підгодівлі тварин взимку, заготовляють лікарську сировину, виготовляють і розвішують по деревах годівнички, шпаківні, проводять патрулювання в пожежонебезпечний період, ведуть просвітницьку роботу серед ровесників та односельців.

Підводячи підсумки 2015 року, шкільними лісництвами ДП «Сколівське лісове господарство» створено лісові культури на площі 3,2 га, висаджено 12,5 тис.шт. сіянців породи ялиці білої, модрини європейської, бука лісового, клена-явора.

За участю майбутніх лісівників під керівництвом державної лісової охорони підприємства у посівних відділеннях розсадників лісництв висіяно 50 кг ялиці білої, 0,2 кг модрини, заживцьовано 1,5 тис.шт. зелених живців декоративних порід в коробах під плівкою, а саме: самшит вічнозелений, кипарисовики різних форм, ялівець козацький, туя західна (ф. колоновидна), ялина колюча (ф. голуба) та інші.

Приділяється увага і охороні фауни, зокрема виготовлено та розвішано 170 шпаківень, 45 годівничок, обгороджено 16 мурашників, проводилась підгодівля диких звірів взимку шляхом викладки кормів в лісі.

В пожежо-небезпечний період проводилось патрулювання лісових масивів, які прилягають до населених пунктів та закріплені за шкільними лісництвами, облаштовано та обкладено 8 місць розведення вогню.

Також приділяється увага навчально-виховній роботі. Так, спеціалістами підприємства прочитано 21 лекцію на природоохоронну тематику, переглянуто відеофільми на різні природничі теми, що охоплюють життя та розвиток флори та фауни на нашій планеті , а також і про природу нашого підприємства.

ДП “Сколівське лісове господарство“ організувало поїздку та проведення екскурсії для кращих учнів шкільних об'єднань нашого підприємства до Львівського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, де діє постійна виставка “Планета ЗОО”. Юні природолюби мали змогу ознайомитись із різними видами тварин.

В ЗОШ I-III ст. с Труханів надано допомогу в облаштуванні класу із біології навчальною дошкою та стендами на природоохоронну тематику. Як підсумок, хочеться відзначити , що шкільне учнівське об'єднання ЗОШ I-III ст. с Труханів не дивлячись на недавній термін створення, гідно представило наше підприємство на обласному конкурсі шкільних лісництв в м. Львові і зайняло почесне друге місце. Також за експериментально-дослідницьку роботу Труханівське шкільне лісництво було відзначено подякою та подарунками від Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Щороку випускники шкільних лісництв вступають до вузів пов”язаних із нашою галуззю, щоб в майбутньому стати гідною зміною теперішньому поколінню.

Надіємось, що і в подальшій праці та навчанні буде здобуто багато результатів та знань.

ДП "Сколівське лісове господарство"

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління