Напередодні «Дня вчителя» лісівники провели екскурсію для школярів та вчителів

7 жовтня 2013р, Новини. Прес-служба

5 жовтня 2013 року для учнів 5-В класу «Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 з поглибленим вивченням іноземних мов» було організовано екскурсію. Цього передсвяткового дня 26 школярів разом з вчителями та батьками завітали до державного підприємства «Львівський лісовий селекційно–насіннєвий центр», що функціонує поблизу міста Львова в смт. Брюховичі.

Зустрічали школярів начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Тирчик А.Б., директор ДП «Львівський ЛСНЦ» Пелиньо Ф.М., головний лісничий лісонасіннєвого центру Галушка В.П. та директор ДП «Львівське лісове господарство» Синявський Ю.Є.

«Радий вітати Вас, шановні педагоги, батьки та школярі, на теренах Львівщини», - так розпочав своє вітальне слово начальник управління Тирчик Андрій Богданович, - сьогодні, напередодні Дня працівників освіти, ми підготували цікаву та змістовну екскурсію, мета якої - ознайомити Вас з основними виробничими процесами, пов'язаними із лісогосподарською діяльністю. Впевнений, що тут сьогодні присутні і майбутні наші колеги-лісівники. Тому бажаю Вам приємних вражень від відвідування нашого краю!».

У цей час у насіннєвому центрі якраз тривала переробка шишок ялиці білої. Отож, відвідувачі мали можливість своїми очима побачити як проходить виробничий процес та спостерігати за роботою знавців своєї справи на практиці. Перше, на що звернули увагу присутні - у приміщенні, де зберігаються шишки, пахне наче у сосновому лісі.

Працівники лісового господарства розповіли та показали школярам як проходять роботи по переробці лісонасіннєвої сировини, зокрема на час екскурсії перероблялась шишка заготовлена державним підприємством «Славське лісове господарство» і яка пройшла найбільший термін природної сушки.

Директор лісонасіннєвого центру Пелиньо Ф.М. поетапно розказав та показав весь процес переробки насіння: після того як шишки розкрились їх витягають і перекладають в машину з барабаном, за допомогою якого вилучається насіння. Потім насіння з хвоєю висипається у контейнер, а пусті шишки випадають окремо. Герметично запаковане насіння, яке пройшло всі необхідні стадії очищення та обробки, зберігається в холодильній камері при температурі -2ºС. «З усієї маси зібраних плодів виходить від двох до десяти відсотків насіння», - підсумував свою розповідь директор насіннєвого центру Пелиньо Ф.М. 

«Вчителі та батьки, а особливо група дітей, за час екскурсії дізналися багато цікавого про ліс та його значення в нашому житті. Приємно було бачити, як діти з захопленням спостерігали за виробничим процесом – як відбувається сушіння шишки та вилучення насінини. На уроках природознавства ми з ними теоретично вивчали, як і коли проростає насіння, а сьогодні побачили, як це відбувається на практиці», - поділилась своїми враженнями від екскурсії вчитель початкових класів Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 Найда Любов Богданівна.

В рамках екскурсії школярі також побували на полях дорощування біля теплиці, вони побачили як виглядають 1,2,3-х річні сіянці дуба, бука, ялиці, псевдоцуги, метасиквої та модрини, вирощені у спеціальних контейнерах з закритою кореневою системою та дізналися, як із таких сіянців в майбутньому виростає великий ліс.

Начальник обласного управління Тирчик Андрій Богданович привітав вчителя початкових класів Найду Любов Богданівну та класного керівника 5-В класу Іщенко Ольгу Констянтинівну з наступаючим професійним святом - Днем вчителя, а дітям побажав успіхів у навчанні, адже цього року вони перейшли з початкової у середню ланку школи.

Вчителі та батьки, в свою чергу, подякували колективу працівників лісового господарства за надану можливість стати ближче до природи та відзначили плідну працю лісівників у примноженні лісових багатств, яка приносить результат як для теперішніх, так і для наступних поколінь, адже це важлива справа - бути господарями на своїй Землі.

Отож, день був наповнений новими враженнями й приємними емоціями, тернопільські школярі ознайомились з діяльністю єдиного на Україні високотехнологічного заводу з переробки лісонасіннєвої сировини та довготривалого зберігання лісового насіння, відвідали музей лісу у смт. Брюховичі, поспілкувались з працівниками лісового господарства та вирушили на оглядову екскурсію по місту Львову.

Окрім цього, школярів та вчителів порадували пам’ятні сувеніри та тематичні буклети, тож екскурсія на Львівщині їм запам’ятається надовго!

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

     


 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління