Кредити це не власність і не капітал, це допомога

22 квітня 2016р, Новини. Прес-служба

«Весь світ живе в кредит», таку фразу не раз доводиться чути в розмовах з приватними підприємцями чи звичайними людьми — фізичними особами.

Кредит — це гроші, реальні, діючі. Здається, на перший погляд, проблема тільки в тому, щоб його отримати. Але після «першого погляду» настає кілька інших. Зокрема: який це кредит, яка відсоткова ставка за користування кредитом (ціна позичених грошей), джерела погашення, ефективність, доцільність та ін.

Якщо для підприємств торгівельної сфери короткостроковий кредит, взятий для поповнення обігових коштів, приносить певні вигоди, то для державних лісогосподарських підприємств його важко назвати ефективним економічним інструментом.

Інша справа, якщо б можна було отримувати довгострокові, «дешеві» позики для придбання лісозаготівельної техніки та обладнання. Але в сучасних реаліях це, на жаль, не можливо. Тому економічна політика управління налаштована на те, щоб залучення кредитних ресурсів відбувалося тільки у випадках вкрай необхідних. В усіх інших випадках держлісгоспи повинні ефективно користуватися наявними ресурсами, зокрема власними обіговими коштами.

Така позиція оправдує себе і в цьому плані за останні роки досягнута певна позитивна динаміка. Зокрема, на кінець 2013 р. шістьма підприємствами управління було залучено 1487 тис. грн. кредитних ресурсів, на кінець 2015 р. — 1008 тис. грн. Кількість підприємств, які на кінець року мали заборгованість по кредиту скоротилася до двох. За користування позиченими коштами підприємствами було сплачено в 2013р. 201 тис. грн., у 2015 р. відповідно — 139 тис. грн. Якщо у гривневому виразі це, можливо, не справляє враження, то з врахуванням інфляції і в порівнянні з вартістю валюти такими цифрами нехтувати не варто.
  

Відділ бухгалтерського

обліку, звітності та внутрішнього аудиту

Львівського ОУЛМГ

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління