Переваги індивідуального полювання на самців козулі

13 травня 2016р, Новини. Прес-служба

 

Законом України «Про мисливське господарство та полювання», регламентовано строки полювання на різні види мисливських звірів та птахів, зокрема індивідуальне полювання на самців козулі, яке розпочинається з першого травня. Травень–червень – найбільш сприятливий період для полювання на самців козулі в Україні так само, як і у всіх європейських країнах. У наших широтах до травня самці козулі мають цілком сформовані й очищені роги. У самців прямі, невеликі, поставлені майже вертикально роги, як правило, мають не більше 6-ти відростків, хоча зустрічається значна кількість самців козулі з відхиленнями, недорозвинутими або неправильно сформованими рогами.

Індивідуальне полювання на самців козулі не дуже поширений спосіб полювання серед мисливців Україні, через те, що воно проводиться заради добування мисливцем красивого трофея, який коштує не так дешево. На жаль сучасне мисливство в нашій державі має концептуально іншу суть, - не процес і трофей, а полювання і м’ясо. Перевага індивідуальних полювань в тому, що добуваються, в переважній більшості, трофейні та селекційні самці. Це значить, що полюючи, мисливці здійснюють вибіркову селекцію популяції.

У козулі європейської явно виражений статевий диморфізм, тобто самець чітко відрізняється від самки – має роги. Роги самці щорічно скидають (восени). За зиму в них виростають панти, потім панти костеніють, очищуються від бархатистої шкурки і перетворюються на достоїнство самця - гарні роги, а для мисливця хороший трофей.

Крім цього індивідуальне полювання на самців козулі є захоплюючим і дає можливість одночасно проводити селекцію та регулювати статево – вікову структуру популяції виду. При правильному веденні мисливського господарства ведеться чіткий облік самців і кожне господарство дає можливість полювати на цей вид з обмеженнями, лімітовано. Мисливствознавці знають скільки трофейних самців дозволено вполювати за сезон, скільки залишити щоб кожна популяція козуль була репродуктивною і правильно сформованою.

Індивідуальне полювання на самців козулі має важливе економічне значення для мисливських господарств, оскільки в міжсезоння є нагода заробити кошти для розвитку мисливських господарств.

Козуля європейська,- невеликий представник сімейства оленячих з вагою тіла до 27 кг, у Карпатах до 35 кг, і заввишки в загривку 75 см. Забарвлення однобарвне — влітку руде, взимку сіре. Світла шерсть на сідницях під хвостом утворює «дзеркало». У новонароджених козуленят забарвлення плямисте. Шерсть густа, але з ламким волоссям. Самки безрогі. Гін у козулі проходить в серпні. Тривалість життя козулі — 11—12 років, окремі особини доживали до 16 років.

Відділ охорони, захисту лісу та
мисливського господарства
Львівського ОУЛМГ

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління