Праця лісівників для майбутніх поколінь

14 вересня 2016р, Новини. Прес-служба

Коли осінь нагадує про себе прохолодними ранками, на деревах з’являються жовті листочки, лісівники святкують своє професійне свято підбивають підсумки зробленого за рік.

Важка і клопітка праця лісівника. Починається вона із сходами сонця і закінчується із його заходом, а інколи і пізніше.

Основним завданням лісівників охорона лісу від пожеж, лісопорушень, браконьєрства, а також вирощування високопродуктивних насаджень. Для того, щоб виростити ліс до віку стиглості необхідно 90-120 років. Тому ті, що створюють ліси і доглядають за ними, не в змозі побачити творіння своїх рук в повній величі і красі. Оцінити їхню працю зможуть майбутні покоління.

Важливими компонентами для вирощування нових лісів є збір високоякісного насіння та вирощування посадкового матеріалу з покращеними генетичними властивостями.

Для збору покращеного насіння в лісгоспі створюють лісонасіннєві плантації, закладають постійні лісонасіннєві ділянки основних лісоутворюючих порід, зокрема в лісгоспі функціонує 40,3 га постійних лісонасіннєвих ділянок дуба звичайного, 115 га бука лісового, 3,2 га модрини європейської.

Для збільшення площ постійних лісонасіннєвих ділянок та забезпечення високоякісним насінням в біжучому році закладено 3 га лісонасіннєвих плантацій модрини європейської та 1 га псевдотсуги тисолистої, батьківщиною якої є Північна Америка. Необхідно відмітити, що хвойні насадження в Бібрському лісгоспі займають лише близько 10%, такі, як сосна, смерека, модрина. Найбільш перспективною в наших умовах є модрина європейська, тому ми і стараємось розширити площі її ареалу.

Щорічно лісгосп заготовляє 7-8 тон лісового насіння, яке в подальшому висівається в лісових розсадниках. З цією метою в лісгоспі функціонує мережа лісових розсадників загальною площею 6,1 га, де вирощується понад 700-1000 тисяч сіянців та 50 тисяч саджанців.

Напередодні свого свята в лісгоспі проведено огляд лісових розсадників. Кожне лісництво, їх 6 в лісгоспі, презентувало свої досягнення у вирощуванні посадкового матеріалу. На розсадниках можна було побачити вирощені сіянці дуба, бука, клена, липи, смереки, модрини, які будуть в майбутньому році висаджені в наших лісах, поряд із сіянцями радують око шкільні відділення та відділення, де проводилось зелене живцювання. В цих відділеннях великий асортимент порід, як для потреб лісу так і для садово-паркового господарства. Зокрема тут можна побачити тис ягідний, гінкго дволопатеве, різні види туй, кипарисовиків, спірей, самшити, навіть виноград різних сортів.

Всі ці творіння рук лісівників в майбутньому будуть висаджені в лісі, а також будуть прикрашати наші парки, сквери та оселі жителів сіл та міст

Понад 150 тисяч сіянців шпилькових порід такі як, модрина, смерека вирощується в теплицях в контрольованому середовищі, що дає можливість отримати високоякісний посадковий матеріал.

Головний лісничий

ДП «Бібрський лісгосп»


М.Пилипів

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління