Стан лісонасіннєвої справи в НПП «Сколівські Бескиди»

22 вересня 2016р, Новини. Прес-служба

Щорічний обсяг лісовідновлювальних робіт в НПП «Сколівські Бескиди» за останні 5 років становить в середньому 36 га, з них лісові культури – 21 га, природне поновлення – 15га. Для цього необхідно понад 132 тис.шт. стандартного посадкового матеріалу.

Весь садивний матеріал вирощується в розсадниках нацпарку з нормального та покращеного насіння, заготовленого на об’єктах постійної лісонасіннєвої бази (ПЛНБ). На території НПП «Сколівські Бескиди» є такі об’єкти ПЛНБ:

- Генетичний резерват смереки, площею 100,4 га;

- Генетичний резерват ялиці білої, площею 49,3 га;

- Постійна лісонасіннєва ділянка смереки, площею 6,4 га;

- Постійна лісонасіннєва ділянка бука лісового, площею 5,6 га;

- Плюсові дерева ялиці білої – 8 шт.;

- Плюсові дерева бука лісового – 2 шт.

Щорічна заготівля лісового насіння залежить від обсягів лісовідновлювальних робіт та урожаю насіння, тому його кількість в окремі роки суттєво коливається (від 119 кг – у 2014р. до 373 кг – у 2013р.). Фактична заготівля насіння в урожайні роки значно перевищує планову, це необхідно для створення запасів лісонасінної сировини на наступні роки, коли урожай може бути слабким або зовсім відсутнім. Так, середньорічна кількість заготовленого насіння у 2012-2015 рр. становить 258 кг. Цього року прогнозована кількість заготовленого насіння значно менша за планову, оскільки цей рік є неврожайним для основних лісотвірних порід.

За якістю насіння проводиться постійний контроль Львівською лісонасіннєвою лабораторією. За 2012-2015 рр. все заготовлене у НПП насіння визнавалося кондиційним і було висіяне у встановлені терміни.


Леся Джуфер,
провідний інженер з лісовідновлення
НПП «Сколівські Бескиди»
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління