Про проведення профілактики щодо недопущення африканської чуми свиней серед кабанів в мисливських угіддях області

7 жовтня 2016р, Новини. Прес-служба

Загальна площа мисливських угідь області становить - 1 млн. 771 тис. га, що складає 81% території області і 4% угідь України. З них польові – 1 млн. 073 тис. га. (60% в області і 3% України), лісові - 653 тис. га.(37% в області і 7% України) та водно-болотні – 45 тис. га. (3% в області і 2% України).

Станом на 01.10.2016 року мисливським господарством у Львівській області займаються сімдесят шість користувачів мисливських угідь на загальній площі 1млн 598тис га, решта 173 тис.га - мисливські угіддя державного мисливського резерву.

За інформацією Головного державного інспектора Держветфітослужби Львівської області з 2012 року відмічається стрімке поширення АЧС в Європейській частині Російської Федерації та країнах східної Європи. В 2012 році АЧС вперше зареєстровано в Україні, в 2013 році – в Білорусії, у Республіці Польща та країнах Балтії (2014-2015 рр.). Сформувалися і постійно розширюються декілька ендемічних зон АЧС. Циркуляція вірусу активно відбувається в популяціях диких кабанів і домашніх свиней.

У 2015 році в Україні виявлено 40 пунктів неблагополучних по АЧС. З початку 2016 року зареєстровано 49 спалахів АЧС.

Згідно проведеного реєстру в області станом на 01.07.2016 року нараховується 125 свиногосподарств, що утримують поголів’я свиней. В них утримується 220642 голови свиней, у тому числі в індивідуальному секторі нараховується 118186 голів свиней та за проведеним після сезону полювання обліком у 2016 році обліковано 4818 кабанів.

У області розроблений «Комплексний план заходів щодо попередження занесення збудника африканської чуми свиней на територію Львівської області», затверджений головою НПК при Львівській ОДА.

Відповідні комплексні плани заходів щодо попередження занесення збудника африканської чуми свиней розроблені в районах і в господарствах.

З метою контролю та вивчення епізоотичної ситуації серед дикої фауни за сприяння Львівського ОУЛМГ в 2015 році проведено дослідження 76 проб сироваток крові та 111 проб патологічного матеріалу від диких свиней в Державному науково – дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно - санітарної експертизи (м. Київ) на виявлення антитіл до збудника АЧС. Згідно експертного висновку результати досліджень від’ємні, антитіл до вірусу АЧС не виявлено. Крім цього, у 2016 році у Львівській регіональній державній лабораторій ветеринарної медицини були проведені моніторингові дослідження 106 проб патологічного матеріалу від свиней громадського сектору на АЧС. Результати досліджень від’ємні.

У зв’язку з ускладненням епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней на території України Головним управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області видано Розпорядження від 05.07.2016 року № 2 «Про посилення державного ветеринарно-санітарного контролю і нагляду щодо недопущення розповсюдження збудника АЧС на територію Львівської області» та наказ від 01.08.2016 року № 79 «Про заходи недопущення поширення захворювання на африканську чуму свиней», якими зобов’язано в.о. начальників управлінь Держпродспоживслужби в районах і містах під персональну відповідальність, а також Протоколом від 23.09.2016 № 188/0/7-16 тематичної наради першого заступника голови Львівської ОДА Р.Т. Замлинського на тему «Стан справ та заходи щодо недопущення на територію області африканської чуми свиней», Львівському ОУЛМГ, за результатами наради доручено, - проводити роз’яснювальну роботу серед мисливців щодо небезпеки поширення африканської чуми свиней.

Від початку загрози спалаху пандемії африканської чуми (2012р.) серед диких свиней в мисливських угіддях області Львівським ОУЛМГ з користувачами мисливських угідь, спільно з працівниками Держветфітослужби та інших державних контролюючих органів, проводяться семінар наради щодо вжиття заходів запобігання виникнення пандемії африканської чуми серед свиней диких з питань виконання рішень надзвичайних протиепізоотичних комісій усіх рівнів.

У 2013 році усім користувачам мисливських угідь продемонстровано документальний фільм про наслідки спричинені африканською чумою свиней тощо.

Усі користувачі мисливських угідь області розпочинають полювання після представлення довідки про благополучний санітарно-епідеміологічний стан мисливських угідь.

Користувачів мисливських угідь зобов’язано домовлятися про забезпечення кормами для зимової підгодівлі дичини виключно від сільгоспвиробника області, не завозити кормів, м’яса кабанів та живих кабанів від сусідніх областей з метою уникнення ризику зараження.

Постійно вимагаємо від користувачів мисливських угідь утримувати поголів’я кабанів на науково-обґрунтованому рівні (оптимальній чисельності).

Користувачами мисливських угідь опрацьовані маршрути патрулювання мисливських угідь єгерською службою господарств спеціально для проведення візуальних спостережень за дикими свинями.

Систематично проводиться роз’яснювальна робота серед мисливців області та населення про загрозу, яка може бути спричинена пандемією африканської чуми свиней.

Щорічно проводиться відстріл кабанів користувачами мисливських угідь області у межах доведених лімітів на сезон полювання.

Щорічно 250-260 єгерів користувачів мисливських угідь області, 41 мисливствознавець та 1060 працівників державної лісової охорони задіяні в охороні державного мисливського фонду області і проводять біофенологічні спостереження за дикими тваринами та проводять роз’яснювальну роботу серед мисливців щодо небезпеки поширення африканської чуми свиней.

У випадку виявлення підозрілих у захворюванні кабанів негайно інформувати Львівське ОУЛМГ, Держветфітослужби та Держпродспоживслужби районів та області, державні лісогосподарські підприємства та інші місцеві державні органи влади.

Станом на 01.10.2016 року фактів прояву африканської чуми в мисливських угіддях Львівської області не виявлено.


Головний мисливствознавець
Львівського ОУЛМГ

В. Бурмас
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління