На Львівщині відбувся круглий стіл «Стале управління лісами як шлях подолання корупції»

21 жовтня 2016р, Новини. Прес-служба

 


Сьогодні, 21 жовтня у конференц-залі готелю «Дністер» пройшов круглий стіл «Стале управління лісами як шлях подолання корупції». Захід проводився за фінансової підтримки міжнародного фонду "Відродження" в рамках проекту «Боротьба з корупцією в лісовому секторі у західному регіоні України».

Мета круглого столу – обговорення типових порушень в лісовій галузі та шляхів їх подолання, обмін досвідом та налагодження співпраці між громадськістю, лісівниками, науковцями, органами державної влади та місцевого самоврядування, а також вироблення спільних рішень для впровадження в Україні основних принципів сталого управління лісами.

Участь у роботі круглого столу взяли директор Департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник, перший заступник начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Ярослав Целень, заступник начальника Державної екологічної інспекції у Львівській області Василь Стрищак, представник прокуратури Львівської області Юрій Зозуля, в.о. генерального директора ОКС ЛГП «Галсільліс» Івн Білінський, консультант з питань сталого розвитку лісового господарства WWW в Україні Дмитро Карабчук, еколог міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Петро Тєстов, а також наковці Інституту Екології Карпат НАН України, Національного лісотехнічного університету, громадські активісти та волонтери.

Перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Ярослав Целень поінформував присутніх по питаннях лісопорушення у сфері лісового господарства та шляхи їхнього вирішення та надав вичерпну інформацію про самовільні рубки за 9 місяців 2016 року. 98% самовільних рубок виявлено та задокументовано державною лісовою охороною. У понад 50% випадках самовільних рубок встановлено винуватців, які вчинили лісопорушення. Решта матеріалів направлено до правоохоронних органів. З переданих в суди матеріалів по самовільних рубках державною лісовою охороною та правоохоронними органами, на превеликий жаль, відшкодовано лише 2% завданої шкоди.

Окремо було обговорено питання про результати та шляхи вдосконалення механізмів громадського контролю за веденням лісового господарства на підприємствах Львівського ОУЛМГ.

З метою попередження незаконних рубок та здійснення громадського контролю за лісогосподарською діяльністю лісогосподарських підприємств області видано розпорядження Львівського ОУЛМГ від 01.12.2015 № 18 «Щодо механізмів громадського контролю в лісогосподарських підприємствах Львівського ОУЛМГ». Львівською обласною радою прийнято рішення №77 від 16.02.2016 «Про запровадження механізмів громадського контролю за використанням та відтворенням лісових ресурсів області» в усіх лісогосподарських підприємствах області.

Механізми громадського контролю передбачають оприлюднення у мережі Інтернет та обговорення запланованих лісогосподарських заходів з місцевими громадами області. На сайтах Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства та держлісгоспів області постійно висвітлюється інформація щодо планів проведення всіх рубок, дозволів на проведення рубок (лісорубних квитків), планів лісовідновлювальних робіт та рух справ про лісопорушення та браконьєрство і ін.

Зі сторони присутніх було відмічено про позитивні тенденції роботи Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства у напрямках співпраці з громадськістю та зазначено, що Львівська область одна з перших областей, яка висвітлює інформацію у повному обсязі.

Ярослав Целень, в свою чергу наголосив, що лісівники й надалі продовжуватимуть свою діяльність за принципами прозорості та відкритості. При цьому, для зменшення темпів зростання незаконної вирубки лісу та вирішення інших важливих питань роботи лісової галузі необхідна спільна співпраця лісівників, представників природоохоронних та правоохоронних органів влади та громадськості.


Прес-служба Львівського ОУЛМГ

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління