З насінини починається ліс!

7 листопада 2016р, Новини. Прес-служба

Лісове насінництво оформлювалось як галузь лісового господарства, завданням якої є одержання насіння лісових порід з цінними спадковими властивостями та високою посівною якістю для створення високо продуктивнних і стійких поколінь лісу. Вирішити це завдання можна, створивши постійну лісонасінневу базу на генетично-селекційній основі, що передбачає використання для збору насіння високопродуктивних цінних деревостанів, плюсових дерев. Для цього на підприємстві створено постійну лісонасіннєву базу, до складу якої входять постійні лісонасіннєві ділянки площею 21,2 га, а саме смереки — 20 га, дугласії тисолистої — 1,2 га, 50 шт. плюсових дерев (дугласії тисолистої - 31 шт., сосна чорна — 13 шт., модрина європейська — 5 шт., ялиця біла — 1 шт.). В Любинцівському лісництві в 2012 році створено на площі 5,0 га клонову плантацію ялиці білої, з якої планується в майбутньому проводити збір лісового насіння з покращеними лісівничими характеристиками. Щорічно проводиться догляд за клонами.

Для забезпечення лісокультурних робіт стандартним та високоякісним посадковим матеріалом цією осінню лісництвами зібрано 2,7 тонн шишки ялиці білої, яку відправлено на переробку у ДП “Львівський лісовий селекційний насінневий центр”, що знаходиться в м. Брюховичі, неподалік Львова. На сьогоднішній день уже перероблено біля 250кг лісового насіння для висіву якого у лісових розсадниках підприємства підготовлені площі, 100 кг насіння ялиці білої на даний час висіяно. Значну увагу приділяється і насінню інших лісоутворюючих порід. Уже заготовлено, та частково висіяно 160 кг клена-явора, 200 кг дуба звичайного, 20 кг бука лісового, також приділяється велика увага вирощуванні посадкового матеріалу порід - інтродуцентів, зокрема заготовлено 3 кг модрини європейської, 2 кг ялиці кавказської, 2 кг ялиці цільнолистої, 2 кг сосни кедрової корейської, 1 кг дугласії тисолистої. Плануємо із даного насіння виростити близько 550 тис.шт. сіянців. Даного посадкового матеріалу достатньо, щоб провести заліснення зрубів на площі більше 120 га та виправлення лісових культур на площі біля 100 га.

В Любинцівському та Довжківському лісництві функціонує тепличне господарство для вирощування сіянців в умовах контрольованого середовища. В Труханівському лісництві цього року теж збудовано теплицю арочного типу. На її будівництво витрачено більше 60 тис.грн. Загальна площа теплиць по підприємству становить 387 м2.

Усе зібране лісове насіння проходить апробацію на Львівській зональній лісонасінневій лабораторії, де визначається клас якості насіння, життєздатність, доброякісність та інші показники якості лісового насіння.

Цього року природа посприяла лісівникам, вродила ялиця біла, бук лісовий, дуб звичайний, клен-явір. Одже, нам наступні роки буде чим проводити посадку лісових культур, їх виправлення, що дасть надію, щодо покращення лісів, які ми залишаємо нащадкам.

ДП «Сколівський лісгосп»
 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління