Відбулась робоча зустріч

5 грудня 2016р, Новини. Прес-служба

 

У п’ятницю, 2 грудня 2016 року відбулась розширена зустріч представників деревообробних підприємств Львівської області з керівниками лісогосподарських підприємств – постійних лісокористувачів області. Ініціатором зустрічі виступила громадська організація «Асоціація деревообробних та лісозаготівельних підприємств Львівської області».

На зустрічі були присутні заступник голови Львівської обласної Ради Гірняк В. О., начальник Департаменту економічного розвитку Львівської ОДА Филипів Р. С., голова комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної Ради Білоус А. В.

Головними питаннями, що виносились на порядок денний були:

- Аналіз реалізації деревини на внутрішньому ринку у 2016 році;

- Перспектива заготівлі та поступлення на ринок необробленої деревини від усіх постійних лісокористувачів у 2017 році;

- Обговорення програми розвитку лісового господарства Львівської області на 2017 – 2021 рр.;

- Інформація щодо нових санітарних правил.

 

На початку зустрічі представник ГО «Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Львівщини» виступила із зверненням до громадськості щодо недопущення викривлення інформації щодо лісового господарства окремими політичними силами.

У своїй короткій промові заступник голови Львівської обласної Ради Гірняк Володимир зачитав прийняте сесією обласної Ради звернення до Президента України, Прем’єр Міністра України та Голови Верховної Ради України щодо недопущення відміни мораторію на вивіз необробленої деревини.

Голова екологічної комісії обласної Ради Білоус А.В. розказав, що питання ведення лісового господарства в області на протязі трьох місяців поточного року вивчалось спеціально створеною комісією обласної Ради. Лише після детального вивчення проблемних питань у лісовому секторі області було прийнято спеціальне рішення Львівської обласної Ради «Про впорядкування лісокористування у Львівській області та внесення доповнень до рішення обласної ради від 16.02.2016 № 77 «Про запровадження механізмів громадського контролю за використанням та відтворенням лісових ресурсів області».

Начальник департаменту економічного розвитку Львівської ОДА розказав присутнім про роботу, яка проводиться обласною адміністрацією щодо впорядкування роботи лісогосподарських підприємств та приведення в порядок роботи приватних лісопильних підприємств, які не завжди працюють у правовому полі.

З аналізом про напрямки реалізації необробленої деревини державними лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ та перспективою на 2017 рік виступив заступник начальника – головний інженер Громяк Ю. О. У виступі було відмічено, що лісогосподарські підприємства обласного управління уже цілий рік не експортують ділової деревини, окрім половника сосни. Вся необроблена деревина іде на реалізацію на внутрішньому ринку через аукціонні торги. Приблизно 72% усієї деревини, що реалізується, іде через аукціонні торги. Однак, по окремим сортиментам (пиловники дуба та бука) потреба переробників лише Львівської області в декілька раз перевищує наявність самої сировини. А на торги в область заходять споживачі і з інших областей.

Найболючішим питанням було питання цін на лісопродукцію на перший квартал 2017 року. Головний економіст управління Кисіль Б В. розказав про принципи формування ціни лісогосподарськими підприємствами. Звичайно, було дуже багато питань від деревообробників щодо рівня цін на той чи інший сортимент по окремим лісогосподарським підприємствам. Під час дискусії усі дійшли до компромісу: на торги 15 грудня 2016 року виставляється сировина по цінах, що сформували лісогосподарські підприємства. Після прийняття бюджету України на 2017 рік (узаконення мінімальної заробітної плати на рівні 1600 чи 3200 грн.) на додаткових торгах буде проведено корегування цін, оскільки ціни були сформовані з урахуванням мінімальної заробітної плати на рівні 3200 грн.

З короткою інформацією щодо нових санітарних правил виступив перший заступник начальника Львівського ОУЛМГ Целень Я.П. Він розказав, що введення нових санітарних правил призведе до погіршення якісного складу сортиментної структури лісосічного фонду 2017 року, що негативно вплине на кількість високоякісних сортиментів на ринку.

Із представленням сировинного ресурсу ОКП ЛГП «Галсільлісу» виступив головний інженер Кашук М. В., а військового лісокомбінату – директор Івано-Франківського військового лісокомбінату – Гречаник П. І.

У дискусіях чи із запитаннями виступили:

- Середюк В. – ГО «Самооборона Львівського Євромайдану»;

- Директор українсько - китайського підприємства «Укрлісхолдинг»;

- Директор ТзОВ «Зубр-2000»;

- Директор українсько – польського підприємства «ЕІМО»;

- Обласна асоціація роботодавців Львівщини – Писарчук Н. А.;

- Національний лісотехнічний університет України – професор Войтович І. Г.;

- Підприємець Туркевич О. та інші.

У підсумку голова ГО «Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Львівщини» Когут М. В. подякував усім за активну участь у дискусії та закликав усі сторони знаходити компроміс у спірних питаннях.

Відділ лісових ресурсів, машин та 
 технологій Львівського ОУЛМГ

 

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління