Триває міжнародна співпраця

26 серпня 2011р, Новини. Прес-служба

Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства, в рамках транскордонного порозуміння, співпрацює з Регіональною Дирекцією Державних Лісів в Кросно (РДДЛ в Кросно). Підпорядковані нашому управлінню підприємства мають опрацьовані та реалізовують у виробництво декілька фауністичних програм. Програма «Відновлення популяції зубра європейського в українській частині Східних Карпат» впроваджується у виробництво НПП «Сколівські Бескиди» спільно з західноєвропейськими колегами та їх фінансового сприяння.

З ініціативи польських колег в гірській частині Польщі, в Ступосянському держлісгоспі, який входить в склад РДДЛ в Кросно, було проведено транскордонну нараду в галузі управління червонокнижними та іншими видами фауни Карпатського регіону. Основним питанням порядку денного були звіти директорів держлісгоспів, означеного вище регіону, про використання коштів спрямованих на охорону і примноження зубрів. Окремо обговорювалось питання охорони оленів та збереження і примноження глушців Карпатського регіону.

Крім директорів лісгоспів виступали представники Польської АН, ведучі науковці, в тому числі ветеринарної медицини, які слідкують за фізіологією і станом популяцій зубрів, а також куратор європейського фонду друзів зубрів у Польщі.

Роботу зустрічі розпочав начальник (генеральний директор) РДДЛ в Кросно - Едвард Балвєрчак.

В своїй доповіді він зазначив, що вперше привезли п’ять зубрів в Польські Бескиди (Східні Карпати) у 1963 році. І поетапно завозили, з різних регіонів, ще тридцять шість особин до 1976 року. Таким чином сьогодні сформована репродуктивна Карпатська субпопуляції зубрів в гірському регіоні Польщі, яка складається з декількох стад і налічує понад чотириста голів. Найбільші стада знаходяться в лісгоспах: Ступосяни, Команча, Лютовіска, Лєсно і Бяліград.

За цей час, від початку завезення зубрів, з 1963 року вони завдали шкоду лісовому господарству на суму 47тис. злотих, а саме: знищено 9га сільгосппосівів, пошкоджено до степені припинення росту 15тис. дерев (53 кбм.деревини м’яких порід). Ця шкода є значно меншою від шкоди, що завдається кабанами чи оленями за один рік.

Для вирішення спірних питань щодо зубрів, при регіональній дирекції створено дорадчу комісію, яка приймає рішення стосовно життєдіяльності зубрів. Оцінює шкоду та приймає рішення про відшкодовування збитків завданих зубрами сільському, чи лісовому господарству. В склад цієї комісії входять: директори лісгоспів, науковці, екологи, представники громадськості від місцевого самоврядування і ветеринарної служби. Аналогічні комісії, місцевих рівнів, створені при кожному держлісгоспі де є зубри. Такі дорадчі комісії, в Польщі, працюють вже десять років. Крім цього при регіональній дирекції в Кросно і в кожному держлісгоспі, в штатному розписі, є спеціалісти – зуброводи, забезпечені спецтраспортом і засобами спостереження в т.ч. радіоелектронними мікромодулями (телеметрія). Основні функції цих спеціалістів, це спостереження за зубрами, їхніми сезонними міграціями, максимальною віддаленістю від основного місця проживання, поведінкою стада, тобто вони здійснюють постійний візуальний моніторинг виключно за зубрами. Куратором над спеціалістами від регіональної дирекції є начальник відділу охорони лісових екосистем РДДЛ в Кросно д-р. інж. Петро Бревчинский.

Самі зубри, є власністю міністерства охорони довкілля, а лісгоспи мають опікунські функції над зубрами. За те їм, з фундації охорони дикої природи Євросоюзу, щорічно виділяють певну суму коштів на охорону, біотехнію (в т.ч. годівлю), ветеринарний догляд, наукові спостереження та моніторинг. Щорічно представники фундації в Польщі проводять підсумкові спільні засідання на яких обговорюють проблемні питання та звітуються про використання коштів фундації.

Після виступу генерального директора звітувалися директори держлісгоспів. Кожний з них зробив коротенький звіт про охорону фауни, зокрема зубрів та використання коштів на них, про виконані об’єми біотехнічних робіт, підгодівлю та проблемні питання, які виникли в процесі роботи. В робочому порядку обговорювались запитання до виступаючих.

Дальше виступали науковці, представники держветмедицини та куратор фонду друзів зубрів у Польщі Ванда Олех-Пясецка.

В своїй доповіді Ванда Олех ознайомила присутніх з поширенням зубрів у Європі, їх походженням, генетикою, поколіннями і потомством. З чотирьох тисяч європейських зубрів - 1033 знаходяться на території Польщі. Продемонструвала чимало різноманітних діаграм, картографічного матеріалу та карту Європи з нанесеними місцями де є зубри на волі, чи утримуються у вольєрах або напіввільних умовах. Детально розповіла про дві генетичні лінії зубрів: низинну - Біловезьку, і гірську – Кавказьку.

Крім цього проінформувала, що на 2010-2013роки, фонд друзів зубрів виділив лісгоспам РДДЛ в Кросно 3млн 800тис злотих, по 950тис зл. в рік (2млн745тис.грн). Крім цього висловила побажання, щоб за кошти фонду, збудувати в Карпатському регіоні ветеринарну науково-дослідну лабораторію і створити Карпатський центр вивчення зубрів. Запровадити транскордонний ветеринарний моніторинг за зубрами на території Польщі, України і Словаччини.

Змістовно виступив щодо охорони дикої фауни професор, д-р наук, Голова Державної Ради Охорони Природи Польщі п.Андрій Березінскій.

Професор ветеринарної медицини з Варшави Войцех Бєлєцкій докладно розповів про проблеми захворювань серед популяції зубрів та небезпеку поширення хвороб в стадах. За результатами паталогоанатомічних досліджень найпоширенішими захворюваннями, серед Карпатської популяції зубрів, є бруцельоз і туберкульоз. Небезпеку для здоров’я зубрів становлять також інші вірусні і інфекційні захворювання, а також важливе місце для захисту організму від захворювань, займає і правильна підгодівля зубрів особливо в осіннє-зимовий період, а також їх годівля у вольєрах. Через те у «Порадник годівлі зубрів» постійно вносять зміни.

З практики відомо, що зубри мають слабкий імунітет до хвороб. Важко лікуються і важко візуально визначити фізіологічний стан окремих особин і відповідно встановити чи хвора тварина.

Враховуючи всі ці фактори у зимовий раціон, чи літній - додають корми яких не вистарчає протягом певного періоду. Для кожного стада опрацьовується окремий раціон, зважаючи на біотичний потенціал та природні чинники, з врахуванням статево-вікової структури та інші фактори. Особливе значення має вивчення інтенсивності заражень, як самих звірів, так і зараженість пасовищ на яких випасаються не тільки дикі тварини, а й домашні, а також степінь заражень і домашніх тварин різноманітними заразними хворобами. Щоб запобігти такій причині захворювань звірів, на вірусні чи бактеріальні хвороби, потрібно постійно проводити моніторинг пасовищ та їх знезараження. Необхідно ввести відповідальність перед державою держветслужб на рівні села, району та області, за недобросовісне обстеження пасовищ на предмет виявлення заразних збудників хвороб та проводити гістологічну перевірку з наступними профілактичними заходами щодо їх дезінфікації.

Ветеринарний моніторинг свідчить, що гірська популяція зубрів стійкіша від рівнинної популяції, і смертність зубрів менша.

Представник від Польської АН Коетан Поженовскій ґрунтовно займається генетикою зубрів. Вивчає місця їх парування, отелу та переміщення, досліджує літні і зимові стації та приділяє значні зусилля для охорони цих місць. Веде паспортизацію і родовід зубрів Карпатської популяції. Вивчає ефективність і точність різних способів обліку зубрів, структуру популяції, статево-вікову структуру і їх сезонні переміщення.

В своїй доповіді він розповів про ареал освоєння, різними стадами, лісових масивів. Про важливість у процесі підгодівлі правильно підібраного раціону для самиць і молодняку. Про те, що значимим для популяції є і статево-вікова структура стада, та типи лісорослинних умов в яких перебувають зубри, особливо у вегетаційний період. Які корми є основною складовою і кормовою базою для зубрів у різну пору року.

Особливе значення в житті зубрів має стадний спосіб життя. Участь самок і самців у період розмноження. Відсоток виживання молодняку після отелу. Вивчається формування оптимального стада, а також і мінімальне стадо, яке здатне до позитивної репродукції.

Учасниками наради жваво обговорювалось питання ветеринарного моніторингу. Ветеринарний моніторинг дозволить проводити селекцію в стадах, і дасть можливість, без шкоди для популяції, відстрілювати по 6-10 селекційних особин щорічно. Крім цього відбір селекційних особин дає можливість проводити доскональне ветеринарне обстеження зубрів кожної популяції, а відповідно створює можливість дорадчій групі приймати виважені, ґрунтовні рішення про проведення певних заходів щодо лікування зубрів, чи інших профілактичних дій. Окремим ізольованим, локальним стадам зубрів загрожує інбридинг. І щоб уникнути такого процесу потрібен щорічний патологічний матеріал з кожного окремого стада для проведення експертизи на генетичному рівні.

Проведеними попередніми спостереженнями вивчені місця їх зимових і літніх стацій, та визначені сезонні переміщення окремих стад і нанесені на карту. Всі стації зубрів узгоджуються з держлісгоспами, і в цих місцях, відповідно до сезону, обмежують лісогосподарські роботи, полювання та антропогенне навантаження. В зимовий період посилюється охорона зубрів
Для дієвої транскордонної співпраці бракує координації спільних дій і трьохсторонна згода на моніторинг за звірами між Україною, Польщею і Словаччиною.

Завершилась нарада опрацюванням і підписанням Декларації порозуміння до укладення угоди між Львівським обласним управлінням лісового та мисливського господарства і Регіональною Дирекцією Державних Лісів в Кросно.

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління