Віктор Сівець: Обробка лісів проти соснового пильщика проводиться виключно пестицидами, які є безпечними для людини та під пильним контролем лісівників.

7 вересня 2011р, Новини. Прес-служба

Цього року лісове господарство України стикнулися з проблемою великого нашестя звичайного соснового пильщика на хвойні лісові масиви. Лісівниками України оперативно було вжито профілактичних заходів щоб знищити загрозу та зберегти великі площі лісів від ураження.

Боротьба із шкідниками лісу проводиться на основі Проектів винищувальних заходів боротьби зі шкідниками в лісових насадженнях, які в установленому порядку погоджуються районними адміністраціями, Державними управліннями екології та природних ресурсів областей, санітарно-епідеміологічними службами, районними станціями захисту рослин та спеціалізованими лісозахисними підприємствами зони обслуговування.

Для проведення обробки використовуються виключно препарати, які пройшли державну реєстрацію і зазначені у Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в лісах Україні, зокрема Вірін-ЗСП, Фастак.

Біологічний препарат Вірін-ЗСП має вибірковий характер дії і вражає виключно цільові об’єкти – в даному випадку звичайного соснового пильщика. Біологічні вірусні препарати посідають провідне місце завдяки їх специфічності, вірулентності, безпечності для ентомофагів, теплокровних тварин і людини.

Фастак є синтетичним піретроїдом і належать до «третього покоління інсектицидів». Фастак – характеризується швидкою інсектицидною дією проти хвоє-листогризучих комах. Норма витрати становить 50-100 г на 1 гектар лісу. Безпосередньо після обробки забороняється випас лактуючої худоби протягом 5 днів (відгодівельної худоби, молодняку і заготівля сіна – без обмежень), збір дикоростучих грибів та ягід можна проводити через 10 днів.

За словами голови Держлісагентства Віктора Сівця перед початком здійснення заходів боротьби із шкідниками лісу населення попереджається про проведення винищувальних заходів та карантинні строки через оголошення в місцях скупчення людей (магазини, сільські та селищні ради, зупинки транспорту, тощо). В місцях в’їзду до лісу виставляються аншлаги з попередженням про проведення винищувальних заходів та заборону відвідування лісових насаджень.

«Щорічно в лісах України проводиться обробка насаджень на площі 20-50 тис. га. Випадків отруєння людей чи тварин в лісах не зафіксовано. В цьому році у кожному лісгоспі проводились попереджувальні і роз’яснювальні заходи щодо термінів обробки насаджень та обмеження їх відвідування. Встановлювались відповідні попереджувальні та роз’яснювальні знаки» - зазначив Голова Держлісагентства Віктор Сівець.
«На сьогоднішній день обробка в осередках шкідників лісу вже завершена. В більшості лісових масивів відвідування дозволене. Більш конкретна інформація щодо кожної лісової ділянки знаходиться у відповідних лісгоспах за місцем розташування лісового масиву» - підсумував Віктор Сівець.

Прес-служба Держлісагентства

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління