Боротьба з браконьєрством

25 листопада 2011р, Новини. Прес-служба

«З середини серпня 2011 року розпочався мисливський сезон в Україні. Одним з пріоритетів діяльності агентства лісових ресурсів України є відтворення, охорона та раціональне використання мисливської фауни, що передбачає вкладання значних коштів у штучне розведення тварин з подальшим випуском їх в угіддя, проведення якісних обліків чисельності мисливських тварин, а також боротьба з браконьєрами, діяльність яких призводить до серйозних втрат в тваринному світі» - сказав Голова державного агентства лісових ресурсів України Віктор Сівець.

Площа мисливських угідь України становить 46 мільйонів 484 тис. га. Чисельність мисливських тварин в Україні збільшується кожного року. Зараз в країні нараховується 240 тис. копитних, серед яких лосі, олені, козулі, лані, кабани. Хутрових тварин в Україні налічується 2,25 млн. голів, серед них зайці, вовки, лисиці, бобри та ін. Пернатих у нас понад 10, 65 млн. особин, у тому числі фазани, куріпки, гуси, качки. Здавалось би, дичини достатньо, і вистачить на всіх, хто бажає взяти участь у полюванні. Так, на всіх, крім тих, хто варварськи знищує жителів лісу, потураючи своїм кровожерним бажанням.

Не секрет, що стріляють браконьєри круглий рік. Їх ніщо не зупиняє — ні те, що тварина рідкісна, ні те, що тварина вагітна. При цьому затримати браконьєра і довести, що він браконьєр, — непросто. Люди, що займаються браконьєрством, як правило, добре знають ліс і підходять до справи серйозно. Вони заздалегідь проводять розвідку, вивчають, де скупчилися тварини. Крім того, бувалі браконьєри дуже добре підготовані технічно – у них є прилади нічного бачення, автомобілі високої прохідності, безшумна зброя. В Кагарлицькому районі браконьєри в цьому році «полювали» на гелікоптері і дельтаплані. Тай й якщо не зловиш браконьєра в момент, коли він вбиває тварину, він може сказати, що знайшов труп і вирішив взяти собі трофей, особливо, якщо він вже встиг сховати рушницю.

Зрозуміло, що полювання – захоплення не з дешевих. І якщо вартість ліцензії на кабана 600 грн, на косулю 200 грн, на оленя від 800 до 1000 грн, на муфлона 800 грн то приватні мисливські господарства, додають ціну за власні послуги, і щоб вполювати косулю, мисливець заплатить 2500 грн, віддасть 5000 грн за впольованого кабана, і до 10 000 грн за оленя. Зрозуміло, що пересічному мисливцю такі коштовні послуги не по кишені. Це і підштовхує простих людей до браконьєрства. А за тушку дикого кабана в київському ресторані дадуть 10—15 тисяч гривень, тому дехто виходить на хитку стежину браконьєрства, ризикуючи багато чим. А саме – крім неприємностей він вимушений буде сплатити штраф: коли браконьєра спіймали, складаються протоколи і він притягається до адміністративної або кримінальної відповідальності. З 2007-го року збільшені штрафи за браконьєрство: незаконно добутий лось обійдеться горе-мисливцю в — 20 тис. грн., олень благородний — 15 тис., олень плямистий, лань, кабан — 10 тис., косуля — 8 тис., бобер — 2,6 тис., заєць-русак — 500 грн., білка — 100 грн., лебідь — 1000 грн., гусак, фазан — 500 грн., качки і інші птиці — 250 грн.

Єгерська служба державного агентства лісових ресурсів України, за яким закріплено всього 11% мисливських угідь держави, разом з лісовою охороною ведуть активну боротьбу з браконьєрством, використовуючи сучасну техніку і обладнання – в Житомирській області навіть придбали воєнний БТР – краща прохідність і безпека підвищена – говорять єгері. З початку 2011 року в Україні було складено 3866 протоколів на браконьєрів, з них 65% працівниками лісового господарства України. Лише за тиждень з 15 по 22 листопада 2011 року було затримано 251го браконьєра, які будуть притягнуті до відповідальності.

Прес-служба Держлісагентства

Global Options

Оголошення
Ключові слова
Де так як купити дрова паливні на Львівщині

Зелена країна

Ми у Facebook

Розпорядження від 01.12.2015р. N18

Платформа Дія

Відео

Новини Управління